Ministar Horvat: Vlada ne pristaje na Bandićev ultimatum

Ministar Horvat: Vlada ne pristaje na Bandićev ultimatum
Foto:Pixsell/Patrik Macek

MINISTAR gospodarstva Darko Horvat izjavio je danas, komentirajući poruku Milana Bandića da vlada mora povećati plaće prosvjetarima ili je više neće biti, da se u politici ništa ne rješava ultimatumima nego za pregovaračkim stolom i u okviru onoga što je moguće u državnom proračunu.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću - ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove vlade.

Horvat: HDZ je, dođe li do toga, spreman za izbore

"U politici se ništa neće riješiti ultimatumima, pa bio to čak i gradonačelnik Zagreba ili nekoliko zastupnika njegove političke opcije u hrvatskom parlamentu. Želimo li rješenje, ono se neće dogoditi slanjem poruka preko medija nego za zajedničkim stolom u okviru onoga što hrvatski proračun može izdržati", rekao je Horvat.

"Vlada se ne miri s bilo kakvim ultimatumima i postavljanjem uvjeta, a konačna instanca su uvijek novi izbori pa neka građani sami odluče koga žele i tko može preuzeti kormilo vođenja države", kazao je Horvat dodavši kako je HDZ, dođe li do toga, spreman za izbore.

Dijalog u okviru onoga što državni proračun može podnijeti

"Kada krenete u politiku s uvjetima i nemate fleksibilnost u pregovorima, onda to nikad ne ispadne dobro. Siguran sam, bez obzira što ulazimo u predizborno vrijeme, da će i kolegica Divjak i kolega Bandić naći toliko snage da u transparentnom, vrlo fleksibilnom pristupu ovoj tematici budu na relaciji onoga što vlada predlaže, a to je samo i isključivo ono što državni proračun može izdržati", kaže Horvat.

Ustvrdio je da su dijalog o povećanju plaća u školstvu prekinuli školski sindikati, koji nisu bili zadovoljni ponudom vlade, te da se dijalog može nastaviti u okviru onoga što državni proračun može podnijeti.

Ministar gospodarstva je istaknuo da je Hrvatska pred nekoliko dana skočila na ljestvici globalne konkurentnosti za pet mjesta, a najveći doprinos tome dale su stabilne javne financije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara