Ministar turizma: Ugostitelji, izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra

Ministar turizma: Ugostitelji, izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra

MINISTAR turizma Gari Cappelli u povodu Svjetskog dana turizma posjetio je Ugostiteljsku školu u Opatiji, koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru turizma i ugostiteljstva, te je učenicima poručio da su izuzetno važni za daljnji razvoj ugostiteljstva i turizma.

Cappelli je svima čestitao sutrašnji Svjetski dan turizma, naglasivši da je ovogodišnja tema u povodu tog dana upravo "Turizam i radna mjesta: bolja budućnost za sve".

Rekao je da se kadar u ugostiteljstvu stvara godinama te da će opatijska škola, odabrana kao jedan od šest centara kompetentnosti, školovati kadrove po internacionalnom programu, s predavačima iz Španjolske, Portugala i drugih zemalja i u kojima će učenici moći učiti po drugačijim standardima. U tijeku je natječaj za 300 milijuna kuna, na koji će se javiti i opatijska škola i moći će povući sredstva iz programa za centre kompetentnosti, napraviti posebne programe, po kojima će se učiti i surađivati s drugim školama. To je sveobuhvatni program, za srednjoškolsko, ali i cjeloživotno obrazovanje, za doškolovanje ili prekvalifikaciju, rekao je.

Nada se da će ubuduće u školskim programima strukovnih škola biti više prakse, barem jednako kao i teorije, kako bi novi kadrovi odmah mogli kvalitetno raditi.

Zahtjevi u turističkim objektima su golemi, naglasio je i pojasnio da su standardi takvi da bi svaki hotel sa 100 soba trebao imati barem 100 zaposlenih i kvalitetno obrazovanih djelatnika, a da su sve viši standardi i u gastronomiji.

Na pitanje o zadržavanju kvalitetnog ugostiteljskog kadra u Hrvatskoj, ministar je rekao da se na tome maksimalno radi, među ostalim i kroz smanjenje PDV-a, koje se očekuje izglasavanjem porezne reforme. Poreznim rasterećenjem PDV-a dolazimo do mogućnosti da razliku od dosadašnjih 25 do 13 posto PDV-a akumuliraju upravo ugostitelji i hotelski djelatnici, ali tako da isplaćuju veće plaće, rekao je.

"Napominjem svima u ugostiteljstvu - izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra i on će ostati kod vas"

"Uvijek napominjem svima u ugostiteljstvu - izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra i on će ostati kod vas", naglasio je Cappelli, kazavši da je rasterećen i porezni dio koji ide na smještaj i prehranu zaposlenika te da će se i dalje raditi na poreznoj legislativi. Dodao je da se zbog raznih rasterećenja uspjelo plaće povećati za gotovo 15 posto, da će puno biti učinjeno i kroz kvalitetno školovanje, dio kroz porezna rasterećenja, a da će dio kadra uvijek dolaziti i odlaziti.

Ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth je kazala da je ponosna što je škola postala jedan od šest centara kompetentnosti, naglasivši da će se urediti cjelokupna infrastruktura obje zgrade škole, koje će se opremiti najkvalitetnijom i najmodernijom opremom, a nastavnici će dobiti kvalitetnu edukaciju.

Govoreći o zanimanju za školovanje za ugostiteljska zanimanja, kazala je da se odlično upisuju kuhari, slastičari i turističko-hotelijerski komercijalisti te da je jedini problem s upisom konobara i da će se raditi na tome da se i to zanimanje podigne na razinu na kojoj bi trebalo biti.

Ministar Cappelli je u razredu kuharskog smjera sudjelovao na satu politike i gospodarstva i razgovarao s učenicima, a potom je u praktikumu škole promatrao prezentaciju flambiranja.

Odgovarajući na učenička pitanja rekao je da je ruralni turizam specifičan, da mora imati posebnu ponudu i gastronomiju. "Potičemo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uvođenje autohtonih proizvoda, a perspektiva za taj oblik turizma postoji, pogotovu na kontinentu, ali i drugdje", rekao je.

Cappelli je kazao da će Studija razvoja turizma Gorskog kotara uvažiti njegove posebnosti i razmotriti u kojem se smjeru želi razvijati. Smatra da bi povezivanje turizma u primorju i Gorskom kotaru moglo produljiti sezonu te da su mogućnosti i u tom dijelu velike.

Govoreći o robinzonskom turizmu, rekao je da je on sada uvršten u pravilnike te da se želi kategorizirati i razvijati pravi robinzonski turizam, a da je svaki takav projekt specifičan i treba ga zasebno razmotriti.

Cappelli je još kazao da svako odredište mora za sebe mjeriti kvalitetu života i stanovnika i turista, da infrastruktura i ostale usluge moraju moći podnijeti određen broj turista, kao i da moraju imati kvalitetne djelatnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara