MOL iznenada povukao tužbu protiv Hrvatske

MOL iznenada povukao tužbu protiv Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MAĐARSKI MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu, objavio je Večernji list.

Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno-trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da SAD "potvrdi, prizna i primjeni konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. prosinca 2016." pozivajući se na newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima.

Tražili plaćanje sudskih troškova

MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, oko 14,5 milijuna eura, što je ona i napravila 6. studenoga. MOL potom djelomično prihvaća tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom.

Američki je sud 13. studenoga lani obavijestio hrvatsku stranu, tj. Ministarstvo gospodarstva, da je protiv njih podnesena tužba.    

Predzadnji dokument sa suda objavljen je 18. travnja ove godine kad su Hrvatskoj produljili rok za pripremu slučaja do 28. rujna, no pet dana prije isteka roka, 24. rujna, sa suda dolazi obavijest da je "tužitelj svojevoljno povukao tužbu", piše, uz ostalo, Večernji, ističući da nitko iz MOL-a nije htio komentirati ni podizanje ni povlačenje tužbe. 

Taktički potez

Podizanje tužbe mnogi su ocijenili taktičkim korakom kojim MOL želi dodatno učvrstiti poziciju dok traje arbitraža u Washingtonu koju su pokrenuli 2013. Naime, Hrvatska je na arbitraži u Ženevi, koju je 2014. pokrenula vlada Zorana Milanovića, kao odgovor na MOL-ovu tužbu, izgubila.

Zanimljivo je i da su 12. rujna europarlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbana u Europskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a 24. rujna MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara