Mrkve će vam postati novi omiljeni prilog, a dodatak jednog sastojka mijenja sve
KARAMELIZIRANE mrkve ukusan su prilog sočnoj pečenoj piletini, pečenim krumpirima i sezonskom povrću, a predstavljaju i savršen dodatak božićnom ručku, unoseći dašak slatkoće u tradicionalnu gozbu. Međutim, priprema mrkvi u pećnici može biti dugotrajna, pogotovo ako vas već čeka hrpa povrća za guljenje. Srećom, postoji i brži način, piše Express.
Ovdje je jednostavan recept za karamelizirane mrkve u kojem se pećnica zamjenjuje fritezom na vrući zrak. Recept je namijenjen za četiri osobe, priprema traje samo pet minuta, a pečenje 15 minuta. Rezultat su mrkve lagano hrskave izvana i nježne iznutra, pune prirodne slatkoće.
Sastojci
Za ovaj recept potrebno vam je 400 g baby mrkvi, dvije žlice maslinovog ulja, jedna žlica meda, prstohvat soli, svježe mljeveni crni papar i nekoliko grančica timijana s kojih ste ubrali listiće.
Priprema
Najprije dobro očistite mrkve i zagrijte fritezu na vrući zrak na 200°C. Mrkve nije potrebno guliti niti im uklanjati vrhove. Stavite ih u košaru friteze te ih prelijte maslinovim uljem i medom. Pecite 15 minuta, dok mrkve ne omekšaju i ne počnu se karamelizirati izvana.
Kada su gotove, izvadite ih iz friteze i prebacite na pladanj za posluživanje. Začinite ih morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom po ukusu, a zatim pospite listićima timijana i poslužite.