NAPOLEONOV PISAĆI STOL LUJ XVI. OSTAJE U FRANCUSKOJ

Stolić iz doba Luja XVI. za kojim je radio Napoleon I. u Malmaisonu ostaje u Francuskoj, odlučilo je Savjetodavno povjerenstvo za nacionalnu baštinu, odbacivši zahtjev za izdavanje dopuštenja za izvoz. L

Prema priopćenju objavljenom u službenim novinama 28. listopada, "Napoleonov stol kojega se izrada pripisuje stolaru stilskog pokućstva Jean-Henriju Rieseneru, izrađen od mahagonija, s inkrustacijom od mahagonija i ebanovine i zelenim poklopcem (navlakom) na radnoj plohi, iz doba Luja XVI. koji se nalazio u dvorcu Malmaison povijesno je važan komad pokućstva".

Povjerenstvo ističe da je "riječ o stolu koji je Napoleon Bonaparte rabio u biblioteci dvorca koja mu je služila kao radna soba u doba kad je bio konzul, kada je Francuska doživjela temeljit preustroj."

Stol koji je "od 1829., kad ga je kupio carev rođak, bio u obitelji sve do naših dana, pouzdano se pripisuje Jeanu-Henriju Rieseneru, najglasovitijem francuskom izrađivaču stilskog pokućstva u posljednjoj trećini XVIII. stoljeća", dodaje Povjerenstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stol u stilu Luja XVI. umjetnički je stolarski rad iznimne kvalitete tipičan za Riesenera, kojega otmjenost najavljuje značajke ampira", obrazlaže također Povjerenstvo koje ocjenjuje da je "najvažnije da taj iznimni komad pokućstva ostane na francuskom državnom području".

Savjetodavno povjerenstvo za nacionalnu baštinu proučava zahtjeve za izvoz umjetničkih djela. Kada ocijeni da je neko djelo "važno za nacionalnu baštinu s gledišta povijesti umjetnosti i da se treba promatrati kao nacionalno blago", odbija izdati dopuštenje za izvoz.

Identitet mogućih kupaca stola nije poznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara