Nizozemci napadnuti u Zadru, kažu da su ih tukli zaštitari

Nizozemci napadnuti u Zadru, kažu da su ih tukli zaštitari
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

ZADARSKA policija uhitila je dvojicu Zadrana u dobi od 38 i 32 godine koje sumnjiči da su rano jutros fizički napali i ozlijedili skupinu turista iz Nizozemske.

Incident se dogodio oko 5 ujutro u Ulici Stratica kod stare Tehničke škole. Jedan od privedenih u napadu je koristio teleskopsku palicu.

Jedan od napadnutih je Nizozemac porijeklom iz BiH, uvjeren je da su ih napali zaštitari

"Bili smo u noćnom provodu. Kad su se lokali zatvorili negdje oko 5 sati ujutro, krenuli smo prema automobilu. Rođak je prvi otišao i doveo automobil do taksi stajališta. Dok smo ga čekali međusobno smo pričali, možda malo glasnije nego uobičajeno. U tom trenutku su pored nas prošla dvojica muškaraca, između 30 i 35 godina, te nam dobacili da razgovaramo tiše i odemo kući", rekao je za Zadarski.hr Robert Čupić, 23-godišnji Nizozemac porijeklom iz BiH. S njim su u društvu bili prijatelji i rođak i razgovarali su na nizozemskom jeziku.

"Oni vjerojatno nisu znali da ja razumijem hrvatski. Čuo sam što su mi dobacili i ja sam im na hrvatskom odgovorio da nećemo još ići kući jer pričamo. U tom trenutku, jedan od te dvojice, nižeg rasta, rekao mi je: 'Jedi govna! Sad ćeš ići!' Ja sam mu na to odgovorio: 'Vi jedite govna, a mi ćemo ići kući za par minuta.' Niži muškarac je u tom trenutku iz desnog džepa izvukao teleskopsku palicu i krenuo prema meni, no ispred mene se ispriječio viši muškarac tražeći da se ispričam njegovom prijatelju. Kad je to vidio moj prijatelj, uskočio je da smiri situaciju, ali ga je mlađi muškarac s palicom snažno udario po leđima", kazao je Čupić, koji je uvjeren da su ih napala dvojica zaštitara jer su ih tu večer vidjeli na radnom mjestu u jednom od klubova. No iz policije kažu da nemaju saznanja da su napadači zaposlenici noćnih klubova, odnosno da neki od njih rade kao zaštitari u tim klubovima ili nekim drugim zaštitarskim tvrtkama.

Napravili su štetu na automobilu

"Nakon što je udario mog prijatelja, štap mu je pao iz ruke. Ja sam ga nogom pokušao odgurnuti, ali nisam uspio. Obojica su krenula prema meni, jer sam ja jedini s njima razgovarao, a ja sam uskočio u automobil. Ušao sam na mjesto vozača, a viši muškarac je silom otvorio vrata i dvaput me udario šakom u lijevu sljepoočnicu. Nakon što sam ipak uspio nekako zatvoriti vrata, obojica su počela nogama i palicom udarati po automobilu. Na nekoliko mjesta su napravili štetu", rekao je Čupić za Zadarski.hr.

Jedan od prijatelja s kojima je bio u društvu uspio je snimiti napadače mobitelom kad su Čupića htjeli izvući iz automobila. Na slici se vidi niži muškarac s teleskopskom palicom u desnoj ruci, dok viši muškarac drži otvorena vozačeva vrata te desnom nogom udara u automobil.

Policija ih je brzo našla i uhitila

Kad su oko 6 sati došli u kuću na Viru, Čupić je sve prepričao ocu Ivanu koji je odmah nazvao policiju. Do popodnevnih sati policija je uhitila obojicu sumnjivaca, inače otprije poznate po imovinskim kaznenim djelima s elementima nasilja, i privela ih na kriminalističku obradu.

"Ne znam sto posto jesu li zaštitari, ali mi smo ih tu večer vidjeli u klubu. Bili su jednako obučeni, imali su iste majice i hlače na sebi. Koliko znam, zaštitari ne smiju koristiti teleskopske palice, a jesu li to bili pravi zaštitari ili oni koji rade na crno, neka to utvrdi policija", zaključio je Čupić.

Dvojici ozlijeđenih mladića pružena je liječnička pomoć, a nakon neugodnog iskustva u Zadru povratak u Nizozemsku planiraju za vikend.

Nakon kriminalističke obrade policija će u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom odlučiti hoće li prekršajno ili kazneno prijaviti dvojicu Zadrana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara