Nizozemska željeznica daje odštetu žrtvama Holokausta

Nizozemska željeznica daje odštetu žrtvama Holokausta

GOTOVO 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata nizozemska željeznica planira ponuditi odštetu žrtvama Holokausta i njihovim obiteljima zbog toga što je sudjelovala u prijevozu Židova u nacističke logore u Nizozemskoj. 

Željeznički prijevoznik NS stavit će na raspolaganje žrtvama desetke milijuna eura, objavio je u srijedu čelnik NS-a Roger van Boxtel u nizozemskom gradu Utrechtu.

Nizozemska uloga u holokaustu 

Procjenjuje se da je oko 110.000 Židova i Roma bilo deportirano temeljem nacističkih zapovijedi, najviše u koncentracijski logor Auschwitz. Samo nekoliko tisuća ljudi je preživjelo.

"Cilj prijevoza bio je njihovo istrebljenje", kazao je van Boxtel. "Odšteta nikada neće nadomjestiti osobnu patnju", dodao je.

NS je 2018. najavio da će ponuditi odštetu žrtvama Holokausta.

Odluka povjerenstva 

Povjerenstvo, koje je vodio bivši amsterdamski gradonačelnik Job Cohen, zaduženo za razradu detalja predstavilo je svoje zaključke u srijedu.

Komisija je ustvrdila da između pet i šest tisuća preživjelih iz nacističkih logora ili njihove rodbine ispunjava uvjete za odštetu. Primit će između pet i petnaest tisuća eura po osobi.

Inicijativu je pokrenuo Salo Muller, 83-godišnji novinar i fizioterapeut, čiji su roditelji deportirani u Auschwitz, gdje su i ubijeni.

Željeznički prijevoznik u to se vrijeme nije protivio zadatku prijevoza Židova, a od toga je zaradio oko 1,1 milijun eura.

NS se zbog svoje uloge u Holokaustu službeno ispričao svim žrtvama 2015. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara