Objavljene su rijetko viđene snimke iz bolnice, simbola obrane Vukovara

Objavljene su rijetko viđene snimke iz bolnice, simbola obrane Vukovara
Screenshot: HRT

DOK su na Vukovar pljuštale tisuće granata koje su od prekrasnog grada napravile ruševinu na Dunavu, vukovarska bolnica stajala je kao svjetionik nade.

Vukovarska bolnica bila je mnogima granica između života i smrti. U nemogućim uvjetima, pod bombama i stalnim redukcijama, s premalo ljudi i previše ranjenika i bolesnika, bolnica je radila do pada grada. Postala je simbol stradanja, ali i simbol nade.

U tri mjeseca opsade grada zbrinuli su 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata koje su svakodnevno padale na bolnicu, iako je na krovu i u dvorištu bio znak Crvenog križa.

Na dan okupacije grada u podrumima bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika, s njima i tristotinjak djelatnika bolnice te brojni civili kojima kraj agresije nije donio spas.

HRT je objavio arhivske snimke iz bolnice za vrijeme opsade. Mnoge od njih nikad nisu viđene, a možete ih pogledati ovdje.

Polaganje vijenaca u Škabrnji Krenula Kolona sjećanja Okupljanje građana i dužnosnika u Vukovaru Priča o ženi koja je rat provela radeći u vukovarskoj bolnici

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara