Stanovnici Savice rekli NE Kaptolu i Bandiću

Stanovnici Savice rekli NE Kaptolu i Bandiću

Foto: Pixsell

GFK CENTAR za istraživanje tržišta proveo je početkom studenog anketu vezanu uz aktualno pitanje izgradnje crkve u Parku Trnjanska Savica.

Čak 77% ispitanika izjasnilo se protiv gradnje crkve u parku i time jasno pokazalo da akcije pokrenute od inicijative Čuvamo naš park imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta. Ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonanačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke. Istaknimo da je istraživanje potvrdilo kako je podjela na zagovornike i “protivnike” crkve umjetno inscenirana: čak 72% ispitanika katoličke vjeroispovijesti je protiv gradnje u parku.

Nemaju ništa protiv alternativne lokacije za crkvu

Pitanje “U kojoj mjeri biste podržali gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, odnosno izvan prostora parka” donijelo je čak 85% odgovora podrške što govori u prilog namjerama Inicijative koja se od početka zalaže za pronalazak alternativne lokacije na Savici.

Na upit u kojoj mjeri se koriste zelene površine na Savici (za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu) 64% odgovora glasilo je “Često / Koliko vrijeme dozvoljava” i 32% “Koristim povremeno mogla/mogao bih i više”, što pak pokazuje veliku potrebu gusto naseljenog naselja za parkovima i ostalim zelenim površinama.

Prema podacima dobivenim u medijima, GfK je anketu proveo na uzorku od nasumično odabranih 200 ispitanika iz različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika.

Obrani park, obrani grad

Na navedenom uzorku izuzetno visokih 77% protiv izgradnje crkve u parku Trnjanska Savica čvrst je i stabilan podatak te zasad jedino službeno istraživanje javnog mnijenja stanovnika kvarta koje se dosad čulo i vidjelo kroz potpisanu peticiju i veliki prosvjedni skup održan 10. rujna.

Podsjetimo, na skupu “Obrani park, obrani grad” okupilo se čak 3500 građana, gdje je 2232 ljudi potpisalo peticiju protiv gradnje u parku. Ovo istraživanje Inicijativi predstavlja vrlo vrijedan podatak u ostvarenju svojeg jedinog cilja: očuvanja parka u sadašnjem obliku i pronalasku alternativne lokacije za izgradnju crkve na zadovoljstvo svih stanovnika Savice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara