otvorena izložba dušana džamonje

U Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti večeras je u Zagrebu otvorena izložba "Dušan Džamonja projekti".

Izložba obuhvaća polustoljetno djelovanje toga vrhunskoga hrvatskog kipara, a uvršteni su radovi spomeničke i javne plastike te arhitektonsko-plastički i multimodularni projekti, namijenjeni objektima javne namjene kao što su neboderi, vjerski i kulturni centri.

Ti Džamonjini radovi, osim spomeničke plastike, do sada nisu bili javno izlagani. Radove su izabrali i postav osmislili ravnateljica Muzeja Dubravka Kisić i Fedor Džamonja u suradnji s autorom Dušanom Džamonjom.

Džamonjini projekti na izložbi predstavljeni su fotografijama, nacrtima i maketama, koji i sami imaju kvalitetu skulpture. Na izložbi je i jedan od suvremenih Džamonjinih radova, projekt budućeg islamskog centra u Rijeci iz 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik HAZU-a akademik Miroslav Begović na otvorenju je istaknuo da se pojedini izlošci nalaze na suptilnoj granici između arhitekture i skulpture.

Dušan Džamonja je u prigodi otvorenja kazao da razmišlja o retrospektivnoj izložbi crteža, skulptura i projekata u Zagrebu.

Izložbu je otvorila zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara