Papa će blagosloviti kamen za obnovu sarvaške crkve

Na euharistijskom slavlju u osječkoj Športskoj zračnoj luci papa Ivan Pavao II. blagoslovit će kamen za početak radova na obnovi prve u Domovinskom ratu teško stradale crkve Rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu.

"Crkvu su 1774. godine izgradili Nijemci koji su tada živjeli u Sarvašu, preživjela je I. i II. svjetski rat, ali ne i Domovinski rat. To je prva crkva u Hrvatskoj koja je pred kamerama RTV-a Beograd gađana topovima JNA iz susjednog sela Bijelog Brda, a slike rušenja obišle su cijeli svijet", rekao je Branko Pek, dopredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sarvaš.

Dodao je da su prošloga tjedna na sastanku u biskupskom dvoru u Đakovu biskup msgr. Marin Srakić i pomoćni biskup msgr. Đuro Hranić "dali apsolutnu podršku obnovi sarvaške crkve" te da je "tom prigodom sastavljen tekst koji je uklesan na obnovni kamenu koji će blagosloviti Sveti Otac".

Na njemu piše "Obnovni kamen prve, u Domovinskom ratu 1991. godine, srušene župne crkve Rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, blagoslovio je papa Ivan Pavao II. prigodom svoga pohoda Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji u Osijeku, 7. lipnja 2003."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarvaš je prigradsko naselje Osijeka iz kojega su 1991. godine protjerani svi Hrvati i nesrpsko stanovništvo. Nakon završenog procesa mirne reintegracije gotovo svi su se vratili i danas u tome obnovljenom mjestu živi oko 2500 stanovnika.

S biskupom msgr. Marinom Srakićem i ministrom javnih radova, obnove i graditeljstva Radimirom Čačićem dogovoreno je da će se u Sarvašu uskoro potpisati zajednička izjava vezana uz početak radova na obnovi sarvaške crkve, rekao je za Hinu Branko Pek.

(Hina) vsik vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara