Plenković će na uređenje Banskih dvora potrošiti 4,1 milijun naših kuna

Plenković će na uređenje Banskih dvora potrošiti 4,1 milijun naših kuna
Screenshot: RTL

PREMIJER Andrej Plenković rekao je da je vlada morala biti transparentnija kod donošenja Lex Agrokora.

Podsjetimo, Plenković je prvo bio prisiljen s mjesta šefa izvanredne uprave Agrokora smijeniti Antu Ramljaka, a potom i potpredsjednicu vlade Martinu Dalić nakon što je Index otkrio Aferu Hotmail.

Naime, ispostavilo se da su isti ljudi koji su pod vodstvom Martine Dalić pisali Lex Agrokor naknadno zaradili desetke milijune kuna na primjeni istog tog zakona.

Na novinarsko pitanje što bi promijenio da može vratiti kalendar unatrag dvije godine, Plenković je rekao: "Mislim da smo trebali biti transparentniji u vrijeme kad se donosio zakon o izvanrednoj upravi."

"Na tome nam se divio njemački veleposlanik"

Naravno, trenutak samokritike nije dugo potrajao pa se Plenković odmah potom vratio hvaljenju sebe i svoje vlade.

"Bili smo brzi, učinili smo sve da ta gospodarska kriza prođe pored nas kao da je nikad nije ni bilo. Neki dan nam se na tome divio njemački veleposlanik, rekao je da smatra da mi kao zemlja i sustav nismo ni svjesni koliko smo odličan posao obavili. Što se tiče drugih stvari, mislim da smo donosili dobre odluke, ne žalim za puno stvari. Žao mi je da suradnja s inicijalnim koalicijskim partnerom nije išla kako smo zamislili, ali mislim da sve ostalo dobro funkcionira", rekao je premijer u razgovoru za RTL.

Potrošit će 4,1 milijun kuna na uređenje dijela Banskih dvora

Plenković je u istom intervjuu otkrio kako planira potrošiti 4,1 milijun kuna poreznih obveznika na obnovu nekoliko soba i hodnika u Banskim dvorima.

Naime, kako je ispričao novinaru RTL-a, tajnica vlade jučer je premijeru dojavila da su radnici koji rade na preuređenju Banskih dvora, nakon što su skinuli tapete, u jednom od slojeva otkrili - freske.

"Odmah smo zvali ministricu kulture i ja sam rekao da moramo vidjeti što se može učiniti s ovime kako bi ove freske ostale ovdje za stalno. Vidjet ćemo što će stručnjaci reći, može li se ovo očuvati na neki način", rekao je Plenković.

Na pitanje koliko će to koštati, Plenković je odgovorio: "Pogledajte uokolo, vidite da gotovo sve vidljivo golom oku ovdje treba obnovu. Ovo je sjedište hrvatske vlasti već 200-tinjak godina, mi smo vlada koja nakon 10-ak godina donosi sve ove velike odluke. Cijela obnova koštat će 4,1 milijun kuna, no naravno, ne radi se samo o sobi vlade već i o stepeništu, predvorju i još nekim dvoranama. Ovo je simbol države i mislim da ga treba urediti na najbolji mogući način."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara