Plenković: Sud EU-a nije nadležan u sporu Hrvatske i Slovenije

Plenković: Sud EU-a nije nadležan u sporu Hrvatske i Slovenije
Foto: EPA

HRVATSKA ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a, izjavio je u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući najavu da će taj Sud raspravu o tužbi Slovenije održati 8. srpnja.

"Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", izjavio je Plenković novinarima u San Sebastianu, gdje sudjeluje na skupu Europske pučke stranke.

Određena rasprava o tužbi

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže.

Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske prošle godine podnijela prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Plenković je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, a mogu se riješiti dogovorom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara