SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Pogledajte potresnu ispovijest tate preminulog Gabrijela

Pogledajte potresnu ispovijest tate preminulog Gabrijela
Screenshot: HRT

"OSJEĆAM se tužno i žalosno. Ne daj Bože nikome da se ovo dogodi...", započeo je svoju potresnu ispovijest za HRT otac dječaka Gabrijela, preminulog zbog liječničke pogreške, Mišo Bebić.

U petak prvi put kod doktora

"Žena je odvela Gabrijela u petak kod pedijatrice, njega i dvoje djece. Malo su kašljucali, pošto je vikend, ona je radi male uvijek u strahu budući da je mala bolesna, ja sam ih odveo i doktorica ih je pregledala.

Bilo je, kao, sve u redu, ali je ona radi preventive dala antibiotik Sumamed. Ako malo skoči temperatura ili nešto, da dignemo u apoteci i da ga damo", opisao je Bebić prvi susret s doktorom te dodao kako su Gabrijelu u subotu navečer dali antibiotik prvi put. "Mali je to povratio. Onda mu je žena dala rehidromiks i protiv dehidracije juhicu, imao je malo proljeva...", opisuje dalje.

U nedjelju drugi put kod doktora, na Hitnoj

"Onda smo u nedjelju ujutro, jer kod nas radi do 12 sati ljekarna, otišli do Doma zdravlja jer mu je jezik bio bijel. Međutim, kad smo došli tamo, oni su ga kao pregledali, ali po meni to, recimo, nije djelovalo dobro, jer ako je žena doma vidjela da je bijel jezik i ako je dijete povratilo antibiotik...

Ali oni su potvrdili da je to sve ok, ja slušam doktore. Tko sam ja da ih ne bih slušao", nastavio je Bebić.

Na pitanje tko je pregledao Gabrijela njegov otac kaže: "Ne bih iznosio imena, bilo je to na Hitnoj u Domu zdravlja.  Rekli su 'imate vi sve doma, to je to' i tako dalje... Ja sam otišao doma vjerujući njima".

U noći s nedjelje na ponedjeljak treći put kod doktora, drugi put na Hitnoj

"Žena mu je davala i protiv temperature, cijeli dan, i tako... Navečer su oni mene probudili, mali je malo teže disao. Već skoro hroptao, teže je disao.

Doveo sam ga na Hitnu, boljelo ga je s desne strane, rekao je tamo gdje ga boli, oni su ga pregledali, slušali, kao za njih je sve u redu. Jezik je bio još bjelji i skoro popucao. Međutim, oni su to isto tako, ne znam što bih rekao, pogledali aljkavo, ja bih rekao aljkavo i nemarno... ne bih ulazio u detalje.... Otišli smo doma", potreseno priča Mišo Bebić.

Ponedjeljak ujutro četvrti put kod doktora: Prvo ga je odbila sestra pedijatra, a onda i doktorica na Hitnoj

"Kad sam ga doveo po noći, doktorica je rekla da je po njoj sve u redu i da se ujutro javim pedijatru, ali on je radio popodne. Ja sam prvo zato otišao kod doktora Krmeka, pedijatra koji radi u suprotnoj smjeni. Tamo je bilo roditelja s djecom, ja sam ga doveo za ruku i govorio sam sestri: 'Zovni doktora, malome mi nije dobro'. Dvaput, triput sam rekao: 'Zovni doktora, malome mi nije dobro'. Ona govori: 'A ima ovdje pacijenata, gužva je, ne mogu ja vas primiti prije 11'.

Ja kažem: 'Ne pitam te kad me možeš primiti, nego zovni mi doktora, malome mi nije dobro'.

Međutim, ona je rekla: 'Otiđite na Hitnu pa ako vas ne prime, vratite se nazad'", prepričava Bebić.

"Na Hitnoj nas nije ni pogledala, samo je rekla 'vodite ga pedijatru'"

"Došao sam na Hitnu, to je 20–30 metara, doktorica je provirila, čak nisam ni ušao skroz unutra, nego s vrata: 'Nije to slučaj za nas, vodite ga pedijatru'. Sad sam bio, gužva je, ne mogu me primiti. Ja kažem: 'Pomozi  malome, dijete mi nije dobro...+

'Ima gore doktorica Kaleb, idite kod nje', rekla mi je", kazao je otac.

"Ja sam došao gore. Tu smo stali možda par minuta. Doktorica je provirila, vidjela je mene, pitala je što se dogodilo. Rekao sam joj: 'Daj pomozi. Vozaju me non-stop, sinoć, jutros, malome mi nije dobro'.

Rekla je da uđemo, drugima je rekla da pričekaju.

Mali je već padao. Onemoćao. On je spavao i na onoj stolici, kunjao, ja sam ga drmao. Kako nije spavao, mislio sam da mu se spava.

Kad je ušao unutra, doktorica mu je pogledala prste i noge, to je već bilo plavo, plavi prsti.... Ona je uzela slušalice i rekla: 'Bože moj, što je ovo'.

I to je bio njoj vjerojatno alarm što se događa.

Rekla je da je stanje jako loše, da ne idemo nigdje", prepričava otac te dodaje kako su onda zajedno otišli na Hitnu. "Ona je njima dala papir, otišla, a ovi su preuzeli, ovi na Hitnoj. Tu smo čekali sat i nešto. Ja sam u međuvremenu otišao doma, on se popišao pa su pitali hoću li ga presvući. Ja sam rekao: 'Ok, otići ću doma pa ću uzeti robu, neće ići upišan dolje, nije zaslužio tako'. Otišao sam, donio robu, što se odigralo u međuvremenu, ja ne znam.

Vratio sam se, oni su ga presvukli, ja sam sačekao u hodniku i išli smo na helikopter...", prepričao je Bebić.

Na pitanje zna li koliko je vremena prošlo od dolaska na Hitnu do dolaska u Split kaže da je sigurno prošlo više od dva sata.

Brani doktoricu Kaleb

Na pitanje novinara smatra li da je doktorica Kaleb ispravno postupila, odgovara: "Smatram da doktorica Kaleb nije ništa kriva, da je jedina ispravno postupila. Dok su ovi drugi gledali... Kako oni nisu ništa ustanovili, meni to nije jasno niti će mi ikad biti jasno. A ona je ustanovila. Znači da je žena u pravu".

A tko je kriv?

"Ne mogu govoriti o tome tko je kriv, tko je kriv, tko nije, to će se u sudskom postupku otkriti. Istina se mora otkriti, zbog moga pokojnoga maloga. I da se ne bi desilo nekoj drugoj obitelji što se dogodilo mojoj obitelji, da su nas zavili u crno do kraja", kazao je Bebić.

Što zamjera Kujundžiću? Cinično smijanje

"Kada je na upit novinara ispred sabora, pitali su ga što misli o Liječnikoj komori, odgovorio ciničnim osmijehom. Zamjeram mu taj njegov cinični osmijeh. Ovdje se radi o velikoj tragediji, velikom propustu, i mislim da nije vrijeme i mjesto da se on smije. Da se radi o djetetu njegovog kuma, rođaka, onda se ne bi cinično smijao na upite novinara, nego bi vjerojatno bio ozbiljan", rekao je Mišo Bebić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara