Poljska, Grčka i Portugal uvode biometrijske putovnice

POLJSKA, najveća nova zemlja članica Europske unije, počela je u ponedjeljak uvoditi biometrijske putovnice, a izdavati su ih počele i Grčka te Portugal, javlja France presse.

Poljske i grčke biometrijske putovnice u početku će imati samo digitalnu fotografiju vlasnika, snimljenu na elektroničkom čipu, a digitalno kodiran otisak prsta i šarenice oka bit će dodani poslije, objavile su mjesne vlasti.

S uvođenjem biometrijskih putovnica u ponedjeljak je počeo i Portugal, a prvi ju je dobio predsjednik države Anibal Cavaco Silva.

Biometrijska putovnica u Poljskoj stoji 35 eura, u Grčkoj 45 eura, a u Portugalu 60 eura.

Zemlje članice EU-a dogovorile su da će uvesti biometrijske putovnice još 2004., a na to su pristale i Norveška, Island te Švicarska koje su članice Schengenskog prostora.

Osim toga, uvođenje biometrijskih putovnica jedan je od uvjeta Washingtona za ukidanje viza za putovanja u Sjedinjene Države.

Građani Poljske i još osam zemalja koje su u Europsku uniju ušle 2004. (osim Slovenije), te Grčke moraju, naime, imati vizu za putovanja u Sjedinjene Države, čak i za boravke kraće od tri mjeseca.

Građani "starih" članica EU-a (osim Grčke) za SAD ne trebaju vize.

Washington je međutim zatražio da do listopada ove godine i one uvedu biometrijske putovnice, zaprijetivši im u suprotnom ukidanjem bezviznog režima.

Biometrijske putovnice od ponedjeljka se izdaju i u Sloveniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara