#PrekinimoŠutnju: Pročitajte stravične priče žena iz hrvatskih bolnica

#PrekinimoŠutnju: Pročitajte stravične priče žena iz hrvatskih bolnica
Foto: 123rf, Facebook/RODA

NAKON što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak u saboru šokirala javnost osobnom pričom o kiretaži koja joj je napravljena bez anestezije, javlja se sve više žena sa sličnim pričama.

Podsjetimo, Ivana Ninčević Lesandrić je u četvrtak šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić u četvrtak u saboru.

Nakon što je vijest o izjavi Mostove zastupnice obišla zemlju, masovno su se počele javljati žene sa sličnim iskustvima.

>> Žene dijele užasna iskustva iz bolnica: "Kao da ti stružu mozak, urlaš od boli"

>> Horor priče iz bolnica: "4 doktora na UZV nisu primijetila da mi beba nema ruku"

#PrekinimoŠutnju

Udruga RODA - Roditelji u akciji opet je, nakon stravične ispovijesti mostovke, pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" u sklopu koje žene otkrivaju svoja neugodna iskustva tijekom kiretaže, poroda i pobačaja. Ista akcija pokrenuta je i prije četiri godine, kada su priče majki iz hrvatskih bolnica izazvale veliku buru u javnosti.

"Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. 
Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE!", napisali su iz udruge RODA na Facebooku, uz objavu fotografija s porukama žena koje su opisale svoja horor iskustva.

U samo 12 sati od ponovnog pokretanja akcije javilo se više od 60 žena sa stravičnim iskustvima iz hrvatskih bolnica. Sve njihove priče možete pogledati OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara