Premijer Sanader sredinom tjedna na kongresu EPP-a

DVODNEVNI kongres Europske pučke stranke (EPP) u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, na kojem će, između ostalih, sudjelovati i sedam premijera zemalja članica EUa, bit će nova prigoda premijeru Ivi Sanaderu za nastavak lobiranja kako bi Hrvatska što prije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Na kongresu EPP-a, asocijaciji europskih stranaka demokršćanskog i narodnjačkog usmjerenja, sudjelovat će više od 700 delegata. Među njima je 13 premijera i zamjenika premijera, nekoliko povjerenika Europske komisije i stranačkih čelnika.

Uz sedmoricu premijera iz EU-a, a to su Jose Maria Aznar (Španjolska), Jan-Peter Balkenende (Nizozomska), Silvio Berlusconi (Italija), Jose Manuel Durao Barroso (Portugal), Jean-Claude Juncker (Luxembourg), Jean-Pierre Raffarin (Francuska) i Wolfgang Schuessel (Austrija), tu su još i premijeri pet europskih zemalja Mikulas Dzurinda (Slovačka), Edward Fenech-Adami (Malta), Kjell Magne Bondevik (Norveška), Juhan Parts (Estonija) te Ivo Sanader.

Premijer Sanader ima dogovoren bilateralni susret s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem a očekuju se još neki bilateralni sastanci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje na kongresu EPP-a premijera Sanadera i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula dio je pojačanih diplomatskih napora Zagreba kako bi se osigurao pozitivan avis Europske komisije, koji se očekuje na proljeće, a nakon toga i status kandidata i datum početka pregovora o članstvu.

Samo u ovom mjesecu ministar vanjskih poslova Žužul posjetit će niz europskih gradova od Bruxellesa do Kopenhagena, Dublina, Londona, Muenchena, Beča i Den Haaga.

Glavna tema 16. kongresa EPP-a, čija je frakcija najbrojnija u Europskom parlamentu, bit će pripreme za izbore za Europski parlament koji će se održati od 10. do 13. lipnja ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara