Preminuo ugledni američki TV-novinar Tim Russert

AMERIČKI mediji javljaju kako je danas iznenada preminuo Tim Russert, ugledni novinar i voditelj NBC-jeve emisije Meet the Press.

Russert se rodio 7. svibnja 1950. godine u irskoj katoličkoj obitelji u gradu Buffalo u državi New York. Nakon studija prava i rada u izbornim stožerima demokratskih kandidata se 1984. godine zaposlio u TV-kući NBC kao novinar. Četiri godine kasnije je postao šef vašingtonskog ureda te kuće, a od 1991. do smrti je vodio popularni politički TV-magazin Meet the Press.

Russert je hrvatskoj publici poznat po pojavljivanju u hvaljenoj TV-seriji Odjel za umorstva, gdje je glumio sebe i gdje mu je fiktivni lik detektivke Megan Russert bila u rodu.

Russert je u SAD stekao ogroman ugled svojim analizama izbornih kampanja, kao i prognoziranjem rezultata izbornih kampanja. Godine 2000. je predvidio da će ishod predsjedničkih izbora riješiti Florida, a godine 2004. Ohio.

Godine 2008. časopis Time ga je proglasio jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a to je i dokazao kada je upravo njegovo proglašenje predsjedničke kampanje Hillary Clinton beznadežnom bilo znak svim ostalim vodećim američkim novinarima da učine isto.

Russert je od 1983. godine bio u braku s Valerie Orth, novinarkom Vanity Faira, s kojom je ima sina Lukea, radio-voditelja.

Russerta je smrt zatekla na radnom mjestu, dan nakon što se vratio s godišnjeg odmora u Italiji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara