HRVATSKO ŠKOLSTVO

Pronašli smo škole koje učenicima naplaćuju po 500 kuna

Pronašli smo škole koje učenicima naplaćuju po 500 kuna
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL /123rf

POČELA je škola i već prvog dana nastave učenici u brojnim srednjim školama moraju platiti participaciju školi, a iste se kreću i do 500 kuna, kako smo doznali nazivajući njihove ravnatelje. Međutim, neke škole to ne naplaćuju, tako da obrazovanje ne košta isto u svim dijelovima zemlje. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Indexu su rekli da škole imaju svoje proračune i dobivaju novac za opremanje škola i infrastrukturu od svojih osnivača, gradova i županija.

"Uz to dobivaju i gotovo milijardu kuna iz državnog proračuna. Riječ je o decentraliziranim sredstvima koje škole koriste za opremanje iste i dodatne materijale. Na godišnjoj razini iz državnog proračuna škole ukupno dobivaju 950 milijuna kuna", rekli su Indexu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nakon što smo pisali o Drugoj ekonomskoj školi u Zagrebu, čiji učenici plaćaju 100 kuna participaciju, kontaktirali smo i druge škole te pitali njihove ravnatelje moraju li učenici plaćati participaciju. Što se tiče Zagreba, dosta srednjih škola traži od učenika da na početku školske godine plate participaciju, a za to im je suglasnost izdao Gradski ured za obrazovanje. Ravnatelji tvrde da im nisu dostatna sredstva za rad koja, navode, dobivaju od osnivača, odnosno Grada Zagreba.

Evo tko najviše plaća

Podsjetimo kako je istovremeno, dok škole tvrde da nemaju dovoljno novaca, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio da će, ako vlada ne poveća plaće nastavnicima, to učiniti on.

Što se tiče participacija, od škola koje smo kontaktirali najviše moraju plaćati učenici Zdravstvenog učilišta i to oni koji se školuju za dentalne tehničare. Oni školi moraju platiti 500 kuna, dok u istoj srednjoj školi, oni koji se školuju za fizioterapeutske tehničare, plaćaju 100 kuna. Indexu je to rekao Hrvoje Odak, ravnatelj Zdravstvenog učilišta, škole u kojoj se učenici obrazuju za niz zanimanja.

"Participacije koje učenici plaćaju kreću se od 100 do 500 kuna, ovisno o smjeru. Najviše plaćaju učenici koji se školuju za dentalne tehničare jer su u zubnoj tehnici najskuplji materijali tako da participacija ide za te troškove", rekao nam je Odak.

Ravnateljica Škole za medicinske sestre Mlinarska, Asja Jelaković, Indexu je rekla da njihovi učenici plaćaju participaciju u iznosu od 200 kuna.

"Dio tog novca ide za osiguranje učenika, a tim smo novcem opremili i jednu učionicu s tabletima, dok najveći dio odlazi na zaštitnu odjeću. Iako roditelji kupuju uniforme za svoju djecu, mi od te participaciju koju plate kupujemo im pregače, kape i kaljače (zaštitna navlaka za obuću), jer naši učenici idu na radilišta po bolnicama i trebaju svu tu opremu", objasnila nam je Asja Jelaković.

"Moramo im naplaćivati i za skripte jer za neke predmete nema udžbenika"

Po 200 kuna plaćaju i učenici Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

"Kod nas učenici već godinama plaćaju participaciju. Tražili smo suglasnost od Gradskog ureda za obrazovanje da i ove godine tražimo od učenika da plate participaciju od 200 kuna", rekla nam je Zdravka Krpina, nova ravnateljica te škole.

I ravnatelj zagrebačke Elektrotehničke škole Renato Matejaš rekao nam je da su dobili suglasnost Gradskog ureda kako bi od učenika mogli tražiti participaciju.

"Kod nas je participacija 150 kuna, od tog iznosa se pokrivaju osiguranje i administrativni troškovi, zatim kopiranja skripti za učenike jer za neke predmete ne postoje udžbenici, tako da sve se pokriva iz toga", rekao nam je Matejaš.

Ravnatelj Industrijsko strojarske škole u Zagrebu, Nenad Pavlinić, Indexu je rekao da njihovi učenici plaćaju 50 kuna participacije.

"U to ulazi osiguranje jer svi učenici moraju biti osigurani radi praktične nastave", rekao nam je Nenad Pavlinić.

Ravnateljica škole u Karlovcu: Ti novci od participacije idu za viši nivo obrazovanja

Jedna od zagrebačkih škola, a čiju smo ravnateljicu dobili (op.a. zvali smo brojne škole i ravnatelje nismo mogli dobiti), ne naplaćuje učenicima participaciju, riječ je o 3. gimnaziji.

"Škole na proljeće mogu procijeniti troškove koje će imati i traže suglasnost Gradskog ureda kako bi mogli učenicima naplaćivati participaciju. Mi to nismo tražili, samo ćemo tražiti za one učenike koji žele da plate osiguranje. Međutim, kako su nam povećani troškovi održavanja nastave radi reforme te nam nisu dostatni novci koje primamo od Grada, razmišljam da iduće godine tražim i ja suglasnost Gradskog ureda. Naime, mi smo već lani sudjelovali u eksperimentalnom provođenju Škole za život i trošili smo puno više papira i tonera nego prije. Od nastavnika se traži da pripremaju više materijala, a mi sad trošimo onoliko koliko imamo", rekla nam je ravnateljica škole Darka Sudarević.

No zagrebačke škole nisu jedine koje naplaćuju participaciju. Istu naplaćuje i Medicinska škola u Karlovcu, čiji učenici na početku godine moraju platiti 200 kuna školi.

"Medicinske škole već godinama naplaćuju participaciju. To je za povećane troškove rada, opremu kabineta, kupovinu lutki za reanimaciju. Ti novci od participacije idu za viši nivo obrazovanja jer je u strukovnim školama skupa oprema, dakle to je nadstandard za naše učenike", rekla nam je ravnateljica Jasminka Štajcer.

Neke škole u Hrvatskoj ipak ne naplaćuju participaciju

I učenici Obrtničke škola Split od prošle godine plaćaju participaciju.

"Kako smo to uveli lani, ove godine je plaćaju samo učenici 1. i 2. razreda po 150 kuna svaki. Taj novac ide za pomoć učenicima lošijeg stanja kojima se tim novcem plaćaju izleti i maturalci. Također ako nešto fali za opremanje škole, onda se i to pokriva od participacija", rekao je Indexu ravnatelj Davor Kulić.

Međutim, našli smo i nekoliko škola u kojima učenici ne moraju plaćati participaciju. Jedna od njih je Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu.

"Nemamo participaciju, kod nas učenici jedino ako žele mogu platiti 30 kuna osiguranje, no to nije obavezno", rekao nam je ravnatelj Mirko Ćurić.

Učenici obrađuju poljoprivredno imanje pa škola ima i vlastite prihode

Pitali smo ga kako to da ne plaćaju, za razliku od većine drugih škola.

"Nama sirovine plaća Županija, uz to imamo poljoprivredno imanje koje obrađuju učenici i škola tako da imamo i vlastite prihode", rekao nam je Ćurić.

I Petar Gavrić, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Puli, rekao nam je da njihova škola ima sve i da učenici ne plaćaju nikakvu participaciju, baš kao ni učenici Srednje strukovne škole Varaždin, čiji nam je ravnatelj Dražen Košćak to potvrdio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara