Psihijatar traži kaznenu prijavu protiv Ane Bučević

Psihijatar traži kaznenu prijavu protiv Ane Bučević
Foto/screenshot: YouTube/Privatni album

PSIHIJATAR Herman Vukušić ponukan tekstom Indexovog novinara Nenada Jarića Dauenhauera o YouTube guruici Ani Bučević odlučio je pisati ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Od njega traži da kazneno prijavi motivacijsku govornicu koja opasnim savjetima dovodi u pitanje zdravlje ljudi.

>> Savjete Ane Bučević sluša gomila ljudi. Evo zašto je to vrlo opasno

Već prijavio Pernara

“Ako ministar ne prijavi Anu Bučević, učinit ću to ja preko stručnih tijela Liječničkog zbora. Na Komoru uopće ne računam jer se ona umjesto ovakvim slučajevima bavi proglašavanjem liječnika krivim i prije sudskog postupka, što smo vidjeli na slučaju Metković”, rekao je za Index psihijatar Vukušić.

Pismo psihijatra, koji je već zbog sličnih stvari prijavio zastupnika Živog zida Ivana Pernara, donosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine ministre,

jučer sam na portalu 'Index' pročitao tekst pod naslovom: 'Savjete Ane Bučević sluša gomila ljudi. Evo zašto je to opasno'.

Vibracijama liječi sve

Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama  'podiže svijest o djelovanju Zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života'.

U navedenom tekstu navodi se kako Ana Bučević dulje vrijeme u javnosti propagira stil života koji može biti opasan za ljudsko zdravlje, posebno u smislu pogoršanja zdravstvenog statusa oboljelih.

Tako, prema Indexu, Ana Bučević 'svojim sljedbenicima poručuje da im ne trebaju lijekovi da bi se izvukli iz depresije ili da svoje zdravstvene i ostale probleme, uključujući i depresiju, mogu lako riješiti samo ako to na pravi način žele i - vibriraju (što god da to značilo)'.

Savjeti opasni po tjelesno i duševno zdravlje

Bilo mi je osobno dovoljno svega sat vremena da na YouTube kanalu Ane Bučević pronađem nemali broj zdravstvenih savjeta potencijalno opasnih po ljudsko zdravlje, kako tjelesno, tako i duševno.

Za sada u Hrvatskoj ne postoje zakonski okviri koji sprječavaju da netko zarađuje na muci  onih koji u trenucima krize misle da su im potrebni 'životni učitelji', ali sam kao liječnik dužan upozoriti na potencijalno opasne savjete i filozofiju tih 'učitelja'. Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici.

Antimedicinska klima

Poštovani gospodine ministre, dosadašnji nedostatak djelovanja nadležnih institucija po ovakvim slučajevima doveo je do toga da su se u Hrvatsku vratile ospice, te da roditelji odbijaju svoju teško oboljelu djecu podvrgnuti kemoterapiji. Kao što ste vjerojatno primijetili, Zagreb je ovih dana oblijepljen plakatima u čast retrospektive jedne mlade umjetnice koja je podlegla karcinomu dojke jer ga je liječila isključivo promjenom životnih navika i makrobiotikom, suprotno savjetima svojih ordinarijusa. Poštujem njezinu odluku, ali sam siguran da je antimedicinska klima koju stvaraju i slučajevi o kojima pišem doprinijela tome da se ona 'liječi' na tako nedostatan način.

Kazneno je prijavite

Temeljem svega navedenog, ovim putem Vas molim da ispred Ministarstva zdravstva učinite sve kako bi se ispitalo javno djelovanje Ane Bunčić sukladno članku 184. Kaznenog zakona, konkretno u onim dijelovima u kojima ona govori o terapiji, liječenju i ljudskom zdravlju, a za što nema potrebnu stručnu spremu.

S poštovanjem,

Herman Vukušić, dr.med."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara