Radije i očajno zdravstvo nego liberalizacija?

Radije i očajno zdravstvo nego liberalizacija?
Foto: Index, 123rf

ZADNJIH par tjedana ili čak samo dana, svjedočili smo nastanku autentičnog hrvatskog #metoo pokreta, ali nažalost i njegovom ekspresnom raspadu. Naš #metoo nije se bavio seksualnim napastovanjem (mada su u nekim pričama bili i elementi toga) nego ponižavanjem i maltretiranjem žena u okviru javnog zdravstva. Počelo je svjedočenjem saborske zastupnice o nekakvom mesarskom zahvatu.

Većina muškaraca tad je prvi put uopće čula za neke termine i aktivnosti koje su ženama normalni.

Žene dijelile užasne priče

Svi su se odmah solidarizirali sa zastupnicom. Uslijedila je bura bijesa, uglavnom opravdanog. Žene su na raznim forumima krenule dijeliti svoje priče, sve jedna užasnija od druge, uglavnom s poroda ali ne nužno samo odatle. Na momente se priča širila i na horore nevezane s rađanjem i primjenjive na oba spola. Na momente su u priče uletavali i muškarci, pričama kako je neki doktor od njih tražio mito "da ženin porod prođe OK", ili pak uobičajenim parabolama s elementima nasilja "da je mojoj ženi netko to napravio što čitam ovdje sastavio bih ga s podom".

Jebiga, ne zna muški drugačije nego nekog sastavit ako mu ne paše, oprostite im drage žene što su malo krkani, ali eto to je bilo u dobroj namjeri, da se pokažu kao zaštitnici....

U sustavu zdravstva gdje smo svi žrtve, žene su nemjerljivo veće

Ipak, u fokusu su bila ženska iskustva, i da odmah kažem da ih posve podržavam, na njihovoj sam strani, u sustavu zdravstva gdje smo svi žrtve, žene su nemjerljivo veće. Žene su heroine ljudskog roda, u svim zemljama i društvima, a što je društvo zajebanije to je njihov heroizam veći. Naklon do poda svim ženama, koje su rađale i koje nisu, kojima je sve prošlo OK, ili je prošlo manje OK. Žene su heroine, mi smo izgubljeni papci. Eto da oko toga budemo načisto.

Do ove točke u nekako smo bili svi zajedno, iako je kod žena bijes imao jače uporište jer su mesarenje uglavnom one preživljavale. Svi (koji ne radimo u sustavu) zajedno smo hejtali truo zdravstveni sustav RH. Mnogi među nama koji i inače hejtaju, kazivali su "jesmo li vam mi govorili?".

Čemu eksplozija mržnje prema svim muškarcima?

No, onda se dešavaju dva čudna momenta.

Prvi je, eksplozija mržnje prema SVIM muškarcima. Kao da je 96% hrvatskih muškaraca koji NE rade u javnom zdravstvu, krivo za debakle tog sustava? Možda smo krkani, možda smo Balkanci, možda smo lijeni, možda smo ovakvi ili onakvi, ali APSOLUTNO odbijam i jedan promil odgovornosti za sjebani sustav protiv čije sjebanosti govorim(o) jako jako dugo. Ovaj moment da se fokus hejta prebaci na cijeli muški rod zato jer nisi dobila anesteziju u bolnici je psihološki vrlo pogrešan, i mislim da ga treba zaustaviti u korijenu.

Dat ću dva primjera nečijih statusa s Fejsa iako ih je bilo puno više:

Citat: "Predlažem da se od sada obrezivanje, vazektomija, i svi ostali postupci na muškarcima rade na živo i da poslije raspravljamo o tome je li šivanje kurca ili jaja na živo zapravo bolno ili su muškarci samo preosjetljivi." Molim? O čemu ti to draga sestro? Pa nisu ti "svi muškarci" uskratili anesteziju, nego ti ju je uskratio nakaradni javni sustav koji nema spol. Ako to ne shvaćaš – nema ti pomoći.

Drugi citat: "Nakon svih nataloženih trauma ženskog iskustva kroz povijest, muškarci trebaju biti sretni što žene žele samo ravnopravnost a ne osvetu, no ako ginekolozi nastave ovako ponižavati i lagati, moglo bi se to promijeniti. Ja sam evo na rubu pucanja i nekolicini tih seronja bi odgrizla grkljane, bez anestezije...."

Problem je riječ "privatizacija"

Molim?? Dakle, na neku foru bahatost par ginekologa na državnoj plaći preslikava se na CIJELI muški rod, od kojih nas 99,9% NISMO ginekolozi, 96% nas ne radi u javnom zdravstvu, a određeni postotak godinama priča o nužnosti smanjivanja državnog aparata i povećanju efikasnosti kroz djelomičnu privatizaciju?! Ali eto, svi smo kolektivno krivi, svi "muškarci kroz povijest".

Skromno napominjem, da muškarci u mom osobnom najbližem društvu (liberali), uglavnom daju sugestije za popravljanje tog sjebanog sustava, a ne naslađujemo se nad time što neka osoba (bez obzira na spol) čeka pregled 2 godine ili ide pod nož bez anestezije. Problem je što te sugestije sadrže riječ "privatizacija".

....i to nas dovodi do drugog čudnog momenta.

Kolektivizam i truli "javni" sustavi su najveća svetinja, veća i od ženskog zdravlja

Naime onog trenutka kada tvoja sugestija za popravak sustava sadrži riječ "privatizacija" - totalno si najebo. Skupit ćeš više hejta nego najgori doktor mesar s kiretaže ili čega god. Sve ove žene (ili, da budem pošten, gotovo sve) koje su hejtale doktore i sustav, zahejtat će onog tko spomene privatizaciju, djelomičnu privatizaciju i mogućnost izbora, još duplo jače. Iako je sto puta, vrlo pristojno, objašnjeno što privatizacija znači i da u zemljama s većim stupnjem privatizacije zdravstva ljudi ne umiru na ulicama nego u prosjeku dobivaju bolji tretman nego kod nas. NE! U Hrvatskoj su kolektivizam i truli "javni" sustavi najveća svetinja, veća i od ženskog zdravlja. I to po mišljenju samih žena.

Tako se raspao hrvatski zdravstveni #metoo pokret, u manje od tjedan dana od kada je nastao. Hrvatske žene užasava ideja da se iz sustava odstrane doktori-krkani, da se iz bolnica pročisti "administrativno osoblje" kojeg se godinama namožilo više nego u ijednoj zemlji EU, i da za ekstra skupa izdvajanja koja mjesečno od plaće daju za zdravlje, dobiju uslugu vrijednu tih novaca.

Većina žena želi staru konjsku zapregu, samo malo bržu

Većina žena želi "postojeći sustav ali bolji", iako je najveći problem u tome da se postojeći sustav ne može popraviti bez drastičnog reza (i to reza bez anestezije – da budemo on topic). Većina žena želi staru konjsku zapregu, samo malo bržu, a ne auto.

O čemu onda uopće pričamo? Imamo točno onakav sustav kakav zaslužujemo….

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara