Radnici TDZ-a napustili tvornicu, sindikat ostao

Radnici TDZ-a napustili tvornicu, sindikat ostao
NEŠTO iza 11 sati tridesetak radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) napustilo je tvornicu u pratnji sudskog izvršitelja, ali u tvornici su ostali predstavnici Novoga sindikata kako bi, tvrde sindikalci, sačuvali radna mjesta svojim kolegama dok se ne okončaju radni sporovi.

Tri sata nakon što je sudski izvršitelj došao u tvornicu i uz sudsku odluku o deložaciji tražio od radnika i sindikalaca da napuste pogon, tridesetak radnika protiv kojih je donesena presuda da moraju napustiti TDZ to je i učinilo, na čelu s predsjednikom Novoga sindikata Marijom Ivekovićem.

Radnici su prostor tvornice napustili uz pratnju policije, te uz uzvike poput "hrvatska sramota", "sramota Vlade", "mafija", "hranite tajkune, a ne našu djecu".

Iveković je novinarima izjavio da će sindikat u TDZ-u ustati dok god to bude potrebno, kako bi štitio interese svoga članstva, odnosno do okončanja radnih sporova koje su radnici pokrenuli protiv bivšeg poslodavca Tvornice duhana Rovinj (TDR) zbog uručenih im otkaza.

"Nadamo se da će se cijeli predmet odvijati u smislu dogovora i razgovora, a ne nasilja i prisile. TDR nas je pokušao pobijediti moću i fizičkom snagom, a ne argumentima, pa se nadam da će dalje pokušavati pravno, a ne samo moćno", kazao je.

Upitan što će se dogoditi kada TDR, kako se očekuje, zatraži i deložaciju sindikalaca koji su ostali u tvornici, Iveković je, ne želeći otkriti koliko je sindikalaca ostalo u tvornici, odgovorio da ne želi ništa prejudicirati.

Glavni tajnik Novoga sindikata Tomislav Kiš, koji je nakon Ivekovićeva napuštanja tvornice ostao predvoditi sindikalce u TDZ-u, rekao je da će sindikat, kao što je i danas činio, i dalje poštivati sudske odluke ako one budu regularne i zakonite.

"Budite uvjereni, da je odluka donesena ispravno onda bi i ovrha bila ispoštovana i mi bismo svi otišli. To je samo dokaz da smo pravno utemeljili svoje zahtjeve", rekao je Kiš, dodavši da je sudski izvršitelj, nakon izlaska radnika, utvrdio popis sindikalaca koji nisu bili na popisu za deložaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiš je naglasio da je Novi sindikat, formalno-pravno, kao pravna osoba u posjedu tvornice, te da protiv sindikata nije pokrenut nikakav sudski postupak, nikakva ovrha.

"Čuvamo kolegama i kolegicama radno mjesto u tvornici do završetka sudskog procesa koji je pokrenut zbog nezakonitih otkaza i uvjereni smo da ćemo dobiti te sporove", rekao je Kiš.

Na pitanje koliko je sindikalaca ostalo u tvornici, Kiš je odgovorio "dovoljno".

Iveković se osvrnuo i na Radničko vijeće TDR-a koje popodne ima konferenciju za novinare, za koje tvrdi da je produljena ruka TDR-a, da ne radi u interesu radnika.

"Oni mogu pričati što žele, ali ne mogu se zvati radničko vijeće. To je vijeće TDR-a, a ne radničko vijeće", rekao je Iveković.

Foto: FaH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara