Rusi već stoljećima brusnice jedu na ovaj način, a sada je TikTok poludio za njima
RUM KUGLICE, medenjaci, mađarica i išleri samo su neke od slastica koje očekujemo na blagdanskim stolovima. No, ove godine TikTok se pobrinuo da jedna slatko-kisela poslastica pronađe svoje mjesto u mnogim domovima. Riječ je o hrskavim brusnicama koje proizvode zadovoljavajući zvuk pucketanja pri svakom zagrizu, zbog čega su i dobile nadimak "pucketave brusnice".
Zahvaljujući prepoznatljivom hrskanju i snježnobijelom omotaču od šećera u prahu, ovaj jednostavni zalogaj prikupio je milijune pregleda i postao pravi viralni hit, piše Food & Wine. Iako su za mnoge "pucketave brusnice" novost, ova poslastica zapravo postoji već stoljećima. Njezin osvježavajući i uravnotežen okus osvajao je generacije, a za ponovnu popularnost zaslužan je kreatorski duo Erica i Morgan, koje su na TikToku podijelile recept svoje bake Lillian.
Stoljetni ruski recept iza viralnog trenda
Recept potječe iz Rusije, gdje se ušećerene brusnice jedu još od 19. stoljeća. Brusnice su općenito popularan sastojak u ruskoj kuhinji, a koriste se i za pripremu tradicionalnog bezalkoholnog pića poznatog kao "mors".
Za pripremu vam ne treba kompliciran recept, no važno je koristiti kvalitetne sastojke. Trebat će vam svježe brusnice, šećer u prahu i tekućina po izboru. Mnogi se odlučuju za kombinaciju voćnog soka, poput soka od naranče, i gaziranog pića kao što je Sprite. Možete koristiti i samo jednu tekućinu, no važno je da bude slatka i voćna.
Prvo operite brusnice, stavite ih u veliku zdjelu i potpuno prelijte odabranom tekućinom. Pokrijte zdjelu i ostavite voće u hladnjaku 24 sata kako bi upilo slatkoću. Nakon 24 sata, ocijedite brusnice i vratite ih u zdjelu. Nema veze ako ostanu vlažne - to će pomoći da se šećer bolje primi.
Zatim ih obilno pospite šećerom u prahu. Nemojte štedjeti; nastavite dodavati šećer dok svaka brusnica ne bude potpuno prekrivena debelim, bijelim slojem. Stavite poklopac na zdjelu i snažno je protresite kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio.
Nakon što su obložene, rasporedite brusnice na lim za pečenje obložen papirom i pecite ih pet minuta u pećnici zagrijanoj na 95°C. Erica i Morgan ističu kako kratko pečenje na niskoj temperaturi ne služi kuhanju, već isušivanju šećernog omotača. Na kraju, ohladite brusnice najmanje dva sata. Ako imate vremena, idealno bi bilo ostaviti ih u hladnjaku i do 12 sati. Čekanje se isplati jer je svaki hrskavi, slatko-kiseli zalogaj pravo zadovoljstvo.