Rusija će tražiti da se Karadžiću sudi u Beogradu?

RUSIJA bi mogla zatražiti da se Radovanu Karadžiću sudi u Beogradu i spremna je uložiti veto na produženje rada Haškog suda koji bi se trebao ugasiti 2010. godine, piše srpski tabloid Kurir.

S obzirom da pripreme za haško suđenje obično traju oko godinu dana, teško je očekivati da će suđenje Karadžiću početi prije jeseni iduće godine. Što bi značilo da prvostupanjska presuda mora biti donesena do kraja 2009. godine, a žalbeni postupak mora biti okončan do kraja 2010, što je gotovo nemoguće. No, usprkos najavama da će Rusija tražiti da se Karadžiću sudi u Srbiji, odvjetnik Borivoje Borović ne vjeruje kako će Haški sud dozvoliti da ovo suđenje izmanke njihovoj nadležnosti.

"Oni nemogu prežaliti što je Milošević umro. A kako Ratka Mladića neće uhvatiti, Karadžić im je posljednje zvučno ime koje mogu iskoristiti kao žrtveno janje. Mislim da će spojiti predmet s nekim postojećim ili skratiti i ubrzati postupak čime će mu otežati obranu", govori odvjetnik Borović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog je mišljenja i njegov kolega sa Fakulteta sigurnosti Darko Trifunović koji je siguran da Haag neće prepustiti Karadžića tuđoj nadležnosti, ali isto tako misli da bivši predsjednik Republike Srpske najbolje šanse ima baš u Haagu. "U Sarajevu su ljudi ostrašćeni, a u Beogradu su već izricane drakonske kazne, mnogo veće nego u Haagu. Također, tamo je velika medijska pažnja, a Karadžiće je vrlo nezgodan svjedok za Holbrookea, koji će biti u nezavidnoj poziciji".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara