Sabor donio zakone za brže i jeftinije izdavanje građevinskih dozvola

Sabor donio zakone za brže i jeftinije izdavanje građevinskih dozvola
Foto: Pixsell/Igor Kralj

HRVATSKI je sabor večeras izmijenio Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji, čime bi sustav izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola trebao postati brži, efikasniji i jeftiniji, u korist građana i investitora, dok je imenovanje Ivane Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva odgođeno dok ne završe izbori za Europski parlament.

Tri su ključne promjene koje donose zakonske izmjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, njihovo pojeftinjenje te ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

Velika je novost i da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola.

Mostov zastupnik Miro Bulj negodovao je što nije prihvaćen njegov amandman da bazne stanice moraju imati građevinsku dozvolu.

"U Hrvatskoj se postavljaju na vrtiće, škole, bolnice, crkvene zvonike, gdje im padne napamet", kazao je Bulj te potom na saborskoj govornici ostavio bocu zagađene vode iz rijeke Krke.

Olakšava se i pojeftinjuje osnivanja trgovačkih društva

Sabor je većinom glasova izmijenio i Zakon o trgovačkim društvima, kao i Zakon o sudskom registru kojima se olakšava i pojeftinjuje osnivanje trgovačkih društva u Republici Hrvatskoj.

Uvodi se online osnivanje društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, čime će se omogućiti budućim poduzetnicima brži postupak, bez obilaženje šaltera. Olakšava se i dio vezan za temeljni kapital pa će tako prilikom osnivanja društva biti potrebno uplatiti najmanje četvrtinu uloga, što prag od minimalnog kapitala od 20 tisuća kuna spušta na 5 tisuća kuna. Osim toga, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću umjesto tri osobe moći će sada osnivati maksimalno pet osoba.

Također se uvodi internetski pristup podacima sudskog registra iz glavne knjige.

Izmijenjen je i Zakon o carinskoj službi radi usklađivanja sa Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave i Zakonom o državnom inspektoratu, odnosno preuzimanje dijela inspekcijskih poslova Ministarstva financija od strane Državnog inspektorata.

Sabor je također na drugo čitanje poslao prijedlog Zakona o sustavu državne uprave kojim se, kako tvrdi vlada, želi depolitizirati, profesionalizirati, decentralizirati i racionalizirati državnu upravu, kao i prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se među dužnosnike uvrštavaju glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik.

Potvrdio je i nekoliko međunarodnih sporazuma te izmijenio statut Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Za člana saborskog Odbora za zakonodavstvo Hrvatski sabor je potvrdio Antu Plazonića, a za člana Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Martina Baričevića.

Imenovanje Belec za članicu DIP-a odgođeno dok ne završe EU izbori

Imenovanje Ivane Belec za članicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) predsjednik sabora Gordan Jandroković odlučio je odgoditi dok ne završe izbori za Europski parlament.

"Obzirom da je započela izborna kampanja i da ne želim da se baci sjena na rad DIP-a, odluku o izboru članice DIP-a donijet ćemo nakon izbora za Europski parlament", naglasio je Jandroković.

Vlada se nije stigla očitovati o paketu turističkih zakona.

Saborski zastupnici nisu večeras glasali o paketu tri turistička zakona jer se vlada nije stigla očitovati na podnesene amandmane, izvijestio je Jandroković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara