Saborski klubovi zastupnika za što brže osnivanje Programskog vijeća HRT-a

NUŽNOST osnivanja Programskog vijeća HRTa i provođenje drugih odredaba Zakona o HRTu te uvođenje strože kontrole troškova glavni su zaključci današnje saborske rasprave o paketu izvješća o poslovanju HRT-a u 2000. i 2001., radu njegovih tijela te gledanosti HTVa i slušanosti Hrvatskog radija.

Svi parlamentarni klubovi ukazali su na potrebu što hitnijeg osnivanja Programskog vijeća, kako bi se, posebno u ovoj vjerojatno izbornoj godini, umjesto sadašnje privremenosti uvela stalnost u vođenju HRT-a, kako u financijskom poslovanju, tako i u programu.

Privremeno vodstvo, drže predstavnici zastupničkih klubova, pridonosi nesigurnosti, neautoritativnosti i neprofesionalizmu na HRT-u, dok bi stalno vodstvo omogućilo stabilno poslovanje u vrijeme napuštanja dominantnog položaja HRT-a i njegove borbe s konkurencijom.

"Nesigurnost na HRT-u zbog privremenog vodstva generira klimu da svatko može raditi što hoće, bez ikakvih autoriteta i profesionalizma", upozorila je Jadranka Kosor (Klub HDZ-a).

Luka Roić je u ime Kluba HSS-a i kao predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije pozvao sve nadležne da u što kraćem roku predlože kandidate za članove Programskog vijeća.

Isto je učinio i LS-ovac Zlatko Kramarić, nužnim ocijenivši da do ljetne stanke Sabor imenuje članove tog vijeća, kako bi se izbjegli nesporazumi koji bi mogli nastati u vrijeme predizborne kampanje.

Klubovi su se posebno zauzeli za učinkovitiju kontrolu trošenja novca i pridržavanja ugovornih obveza, te podržali uvođenje monitoringa na HRT-u, odnosno analizu zastupljenosti stranaka u programima te kuće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS-ov zastupnik Želimir Janjić zauzeo se za hitno propisivanje sankcija za one na HRT-u koji postupaju protivno zakonu.

Burnu raspravu izazvao je istup Jadranke Kosor, koja je kazala da program HRT-a nije depolitiziran i da je u službi vlasti, navodeći kao primjer nedavni prilog u "Dnevniku" o slučaju Gotovina.

"HTV je sama presudila tko su loši, a tko dobri momci, kada je u prilogu prikazala predsjednika najjače hrvatske stranke, HDZ-a, kako silazi niz stepenice, uz navode novinara da se ne zna kako će slučaj Gotovina završiti, ali da je sigurno kako je desnica obezglavljena.

To dovoljno govori koliko je program depolitiziran i da nije u službi vlasti, rekla je.

Istup HDZ-ove zastupnice izazvao je reakciju SDP-ovca Marina Jurjevića, koji je opovrgnuo njezine navode o politizaciji HRT-a.

U prilog tvrdnji da HRT nije u službi aktualne vlasti Nenad Stazić je u ime Kluba zastupnika SDP-a kao primjer naveo zadnju emisiju "Forum", u kojoj je voditelj emisije, tvrdi Stazić, rekao da Vlada provodi nezakonitu kampanju reklamiranja svojih rezultata, bez da je gledateljima pružio objektivni prikaz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara