"Sanaderu, ako voziš u petoj brzini, onda poštuj zakone i propise"

"VOZITI u 'petoj brzini' ne smije značiti samo voziti brzo, a bez poštivanja društvenih normi, zakona i propisa. Jedna od ključnih društvenih normi koja se ovom vožnjom u 'petoj brzini' prečesto krši i ne poštuje, jest aktivna, a ne deklarativna uključenost socijalnih partnera u sve te procese izmjena, dopuna i donošenja zakona i propisa", stoji u današnjem otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu, kojega su uputili Nezavisni hrvatski sindikati.

Naime, sindikati su ogorčeni, jer su čuli iz medija kako je Hrvatska otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU, i to poglavlje o Socijalnoj politici i zapošljavanju te o Slobodi kretanja radnika. Naime, oni apeliraju na činjenicu kako sada slijedi usklađivanje s europskom pravnom stečevinom Zakona o radu, što bi značilo i njegove izmjene i dopune. Sanader je svojedobno obećao sindikatima kako će biti uključeni u radnu skupinu kada se bude pripremao zakon. No, čini se kako od toga neće biti ništa.

Radnička biblija bez sindikata?

"Sindikalni predstavnici nisu nikad pozivani na sastanak takve radne skupine niti o njenom radu imaju bilo kakvih informacija. A budući je i to poglavlje za pregovore otvoreno, sasvim je jasno kako Vlada za to ima pripremljene materijale. Kad nas namjerava s njima upoznati", stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuje prvi čovjek NHS-a Krešimir Sever.

U njemu se također podsjeća kako je Zakon o radu svojevrsna "Radnička biblija“ koja se ne može mijenjati na brzinu i bez dogovora sa sindikatima.

"Jedna od ključnih društvenih normi koja se ovom vožnjom u 'petoj brzini' prečesto krši i ne poštuje, jest aktivna, a ne deklarativna uključenost socijalnih partnera u sve te procese izmjena, dopuna i donošenja zakona i propisa", stoji u pismu u kojem se izražava bojazan kako nema dovoljno vremena za kvalitetna rješenja samo da bi se ispoštivali termini i norme o broju zakona koji do određenog roka trebaju biti izmijenjeni ili doneseni.

Kasno vas je kažnjavati na izborima

Stoga sindikati traže pravovremeno uključivanje u procese svih izmjena, dopuna i donošenja novih zakona i propisa, a podsjećaju kako su svoje predstavnike za različite radne skupine već dostavili Vladi.

"Vaše su pogreške naše posljedice i kasno ih je kažnjavati samo na izborima. A Vlada valjda ne želi u EU zbog sebe, nego kako nas neprekidno uvjerava da sve što čini, čini zbog građana", zaključuje se u pismu. 

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara