Sindikati međusobno zaratili zbog plaća. Sada znamo točno koliko će više dobiti

Sindikati međusobno zaratili zbog plaća. Sada znamo točno koliko će više dobiti
Foto: Matija Habljak/Pixsell

PLAĆE zaposlenika u javnim službama porast će od 152 do 803 kune, objavili su sindikati koji su potpisali ugovor s vladom. Tako će zaposleni koji sada imaju plaću od 3000 kuna dobiti 152 kune više, oni s 9000 kuna dobit će 401 kunu više, a najviše će dobiti oni s 18.000 kuna - 803 kune više.

"Ti iznosi pokrivaju više od 90 posto svih zaposlenih u javnim službama", rekao je sindikalni makroekonomist Matija Kroflin. 
Te su brojke sindikalisti okupljeni na konferenciji za medije iskoristili da bi se obračunali sa svojim kolegama iz sindikata Preporod.

Ribić: Stipić petlja, on je poput imele na našem tijelu

"Dakle to nikako nije 32 ili 150 kuna, kako je gospodin Stipić petljao po javnim medijskim izjavama", rekao je Vilim Ribić o predsjedniku sindikata Preporod Željku Stipiću. On nije želio potpisati ugovor s vladom o ovakvom povećanju plaća i zahtijeva da se učiteljima plaće povećaju 18,9 posto.

"Preporod nas napada jer nam želi uzeti članove. Preporod nikada nije samostalno organizirao štrajk protiv vlade. Zato više nećemo surađivati s njima. Svaka nam se suradnja dosad obila o glavu. Mi vodimo borbu protiv vlade, a on vodi borbu protiv nas. On je poput imela na našem tijelu", rekao je Ribič usporedivši kolege sindikalce s biljkama poluparazitima.

Preporod nije relevantan

"Tko u ovoj zemlji ozbiljno pregovara sa sindikatom Preporod? Sindikat Preporod nije relevantan čimbenik u pregovorima s vladom", rekao je Dragan Kovačić pozvavši članove sindikata Preporod da ubuduće sudjeluju u sindikalnim akcijama bez fige u džepu.

Nakon što su se obračunali s kolegama, sindikalci su nasrnuli i na Index, odnosno na izračune našeg Nenada Jarića Dauenhauera o plaćama nastavnika u odnosu na BDP u Hrvatskoj i drugim zemljama Europe.

Mihalinec: Laž je da malo radimo

"Laž je da naši nastavnici rade najmanje u Europi. To je pogrešno iščitana europska statistika. Hrvatski nastavnici rade od 770 do 840 sati godišnje u osnovnim i od 700 do 770 sati u srednjim školama. Prosjek u zemljama Europske unije od 20 do 24 sata tjedno u osnovnim školama i od 20 do 22 sata u srednjim školama. Ja tu ne vidim da naši nastavnici rade manje od ostalih", rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama osvrćući se na članak na Indexu: Jesu li hrvatski učitelji slabo ili dobro plaćeni?

Tvrdi da plaće nastavnika u Europi u prosjeku kroz karijeru rastu više od 60 posto.

"U Hrvatskoj samo 10 posto nastavnika napreduje u zvanja mentora i savjetnika i samo njihove plaće rastu od 34 do 46 posto. Svi drugi nemaju šanse dobiti ništa više od 0,5 posto godišnje na staž, odnosno 20 posto kroz cijelu karijeru", zaključio je Mihalinec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara