Slovenska pučka stranka protiv džamije u Ljubljani

SLOVENSKA pučka stranka (SLS), jedna od koalicijskih stranaka u vladi slovenskog premijera Antona Ropa, započela je u utorak s akcijom prikupljanja potrebnih potpisa za održavanje referenduma na kojemu bi se građani slovenske prijestolnice opredijelili protiv gradnje prve džamije u Ljubljani.

"Zauzimamo se za slobodu i ljudska prava, ali je gradnja džamije u Ljubljani u ovom trenutku iz sigurnosnih razloga neprihvatljiva", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik SLS-a Andrej Umek.

Ljubljanska je gradska vlast krajem prošle godine odobrila urbanistički plan prema kojemu bi u gradskoj okolici mogla biti izgrađena prva džamija u za oko 50.000 muslimana koliko ih po zadnjem popisu živi u Sloveniji.

Za održavanje referenduma potrebno je sakupiti oko 10.000 potpisa, a akciji se protivi gradonačelnica Ljubljane Danica Simšič, inače članica vladajućih liberalnih demokrata (LDS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradnjom džamije Ljubljana bi svjesno ili nesvjesno poduprla širenje infrastrukture al Qaide i drugih terorističkih organizacija", rekao je Umek, dodajući da sigurnosne studije napravljene u Europi pokazuju da ekstremne islamske skupine koriste islamske centre kao infrastrukturu za terorizam.

Gradski vijećnici SLS-a tvrde da stranke lijevog centra akcijom gradnje džamije grade izbornu promidžbu i potkopavaju položaj autohtonih vjera. Stranka upozorava da u Ljubljani još nije sagrađena niti nuncijatura za predstavnika Svete stolice u Sloveniji iako su diplomatski odnosi s Vatikanom uspostavljeni prije 13 godina.

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara