Spisateljica kritizirala Hasanbegovićevu pročelnicu pa ostala bez predstave

Spisateljica kritizirala Hasanbegovićevu pročelnicu pa ostala bez predstave
Zlatko Hasanbegović i Ana Lederer Foto: FaH

S REPERTOARA Gradskog dramskog kazališta Gavella naprasno je prošlog tjedna skinuta predstava Hotel Zagorje, prema istoimenom nagrađivanom i vrlo cijenjenom romanu Ivane Bodrožić. S obzirom na to da je Bodrožić žestoka kritičarka tek ustoličene pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Ane Lederer, mnogi odluku Gavelle dovode s tim u vezu.

Lederer je za Index komentirala otkazivanja predstave, no odbila nam je izravno odgovoriti ima li to veze s nedavnim vrlo oštrim kritikama koje joj je uputila Bodrožić u javnom prostoru. S druge strane, Gavella nam je ponudila prilično neuvjerljivo objašnjenje zašto su otkazali predstavu. No krenimo redom.

Planirali predstavu za jesen

Prema informacijama Indexa, Gavella je trebala prikazati Hotel Zagorje, predstavu prema istoimenom romanu Ivane Bodrožić, pod redateljskom palicom Anice Tomić, dok je Jelena Kovačić bila zadužena za dramsku adaptaciju. Cijenjeni je to i hvaljeni roman koji je dosad u Hrvatskoj prodan u 20 tisuća primjeraka.

Premijera je bila planirana za studeni 2018. godine da bi aktualni ravnatelj Gavelle Boris Svrtan telefonski otkazao suradnju. Svrtan je obrazlažući svoju naprasnu odluku rekao kako zapravo Gavella nema novca.

"Predstava 'Hotel Zagorje' Ivane Bodrožić za koju su probe trebale početi krajem rujna nije skinuta, nego je predloženo da se sukladno odluci Kazališnog vijeća prolongira za jesen 2020., kada će se steći programsko-financijski uvjeti, budući da je tijekom 2018. godine financiranje programa umanjeno", objašnjava nam ravnatelj Svrtan dodajući da se program GDK "Gavella" ne smanjuje jer će umjesto "Hotela Zagorje", 3. listopada ove godine biti premijerno izvedena predstava Ive i Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku". Svrtan kaže da je njegov prijedlog usvojilo Kazališno vijeće, dok pročelnica Ureda za kulturu Ana Lederer tek treba odgovoriti.

O kritikama, bez komentara

S druge strane, u odgovoru pročelnice Lederer na Indexov upit naglašava se da je Kazališno vijeće GDK ''Gavella'' na 8. sjednici održanoj u petak, 15. lipnja 2018., usvojilo Prijedlog izmjene programa rada kazališta tako da se program "Hotel Zagorje" zamijeni programom "Kako je počeo rat na mom otoku".

"U obrazloženju Odluke koju je Kazališno vijeće GDK 'Gavella' dostavilo Gradskom uredu za kulturu stoji kako je navedena predstava prijavljena na natječaj Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu te su za istu odobrena sredstva. Također, kazalište 'Gavella' u svibnju ove godine, na prijedlog Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika, iz vlastitih je sredstava produciralo još jedan premijerni naslov, predstavu 'Kako je počeo rat na mom otoku', u režiji Dražena Ferenčine, prema tekstu hrvatskih autora Vinka i Ive Brešana. Zagrebačka premijera te predstave planirana je za 3. listopada 2018. godine", stoji u odgovoru pročelnice Lederer.

No na izravno pitanje je li tim odlukama kumovala činjenica da je Ivana Bodrožić jedna od žešćih kritičarki Lederer, nismo dobili nikakav odgovor.

Kazališta puna prašine, a ne publike

Obrazloženje o nedostatku novca čini se vrlo čudno jer su, primjerice, ostavljena sredstava za premijeru ruskog teksta Pijani koji za početak sezone u Gavelli režira gost iz Slovenije Vito Taufer. Isto tako redatelj predstave "Kako je počeo rat na mom otoku" je Dražen Ferenčina koji će preuzeti ravnateljsko mjesto u Gavelli 15. listopada. Ta je predstava, recimo i to, već imala premijeru, i to u Šibeniku, a Ferenčina je izabran za ravnatelja zahvaljujući presudnom glasu člana Kazališnog vijeća kojeg su predložili Neovisni za Hrvatsku. Sudeći prema odgovorima iz Ureda za kulturu, novac namijenjen "Hotelu Zagorju" već su ranije potrošili na Ferenčininu predstavu? Odnosno, kako sami kažu - koprodukciju!?

Valja naglasiti kako je prije samo pet dana, odnosno dan prije nego što je ravnatelj Svrtan priopćio svoju odluku o otkazivanju predstave, Bodrožić u tjedniku Express žestoko kritizirala Lederer naglasivši da je pod neobičnim okolnostima izabrana za novu pročelnicu Ureda za kulturu Grada Zagreba.

"Ona će nam opet kazališta puniti prašinom, a ne publikom", napisala je Bodrožić.

Šteta za hrvatsku kulturu

Podsjetimo da je Lederer, inače zastupnica zagrebačke Gradske skupštine s liste Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, zasjela u fotelju pročelnice za kulturu 1. lipnja ove godine. Rezultat je to pritiska na aktualnu zagrebačku vlast na čelu s Milanom Bandićem koja ovisi o pet glasova Hasanbegovićevih zastupnika.  

“Imenovanje dojučerašnje gradske zastupnice, Ane Lederer, na čelo Gradskog ureda za kulturu rezultat je sramotne političke trgovine u kojoj su se okoristili Neovisni za Hrvatsku. U isto vrijeme riječ je o političkoj kapitulaciji gradonačelnika Milana Bandića, koji je još jednom popustio pred njihovim ucjenama da bi uspio zadržati tanku većinu u Skupštini, sve na štetu zagrebačke kulture i građana", komentirao je svojedobno Tomislav Tomašević s liste Zagreb je naš.

Tomašević tvrdi kako je imenovanje Ane Lederer bilo u zraku mjesecima, no Bandić je oklijevao. No kada su Neovisni za Hrvatsku u samo 10 dana u čak tri situacije promijenili stav koji ide na ruku Bandiću, bilo je jasno kako će sve završiti.

"Prvo su promijenili stav i pomogli Bandiću da se izvan snage stavi zaključak iniciran od Kluba lijevog bloka za koji su prethodno glasali, a koji bi pomogao radnicima Diokija i Kamenskog. Nakon toga su iz drugog pokušaja podržali i omogućili izglasavanje gradonačelnikovog Plana gospodarenja otpadom. Naposljetku, prije nekoliko dana su pred glasanje povukli zaključak vezan uz Dinamo koji su sami predložili, a za koji je bilo jasno da će proći u Skupštini unatoč negodovanju gradonačelnika. Zaključkom bi Skupština poslala političku poruku da se protivi trenutnom procesu privatizacije Dinama i traži demokratsko i transparentno upravljanje tom udrugom”, rekao je Tomašević dok se njegova stranačka kolegica Urša Raukar zapitala koliko će nova pročelnica izvršavati ideološke zadatke Zlatka Hasanbegovića, koji je svojim dosadašnjim radom već napravio veliku štetu hrvatskoj kulturi, a čije se posljedice i danas osjećaju.

Sudeći prema slučaju Hotela Zagorje, odgovor je već poznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara