Srbija je skrivala Karadžića sve do 2006. godine!

VOĐA ozloglašenog "zemunskog klana" nedugo nakon ubojstva Zorana Đinđića Britancima je želio "prodati" Radovana Karadžića pod uvjetom da ga u zamjenu izvuku iz Srbije.

Dušan Spasojević zvani Šiptar britanskim je obavještajcima ponudio informacije o Karadžićevom tajnom identitetu ukoliko zauzvrat izvuku iz Srbije njega i njegovog prijatelja i "poslovnog kolegu" Mileta Lukovića Kuma. Samo četiri mjeseca prije toga, u studenom 2002. godine, Dejan Milenković Bagzi koji je radio kao doušnik tajne policije BIA-i je dojavio kako se Karadžić krije u Beogradu pod identitetom "bijelog maga" i dao im adresu stana u Borskoj ulici u kojoj se skrivao "dr. Dabić". Ta je informacija u arhivi tajne policije zavedena kao "informacija operativne veze Z" i odbačena kao neozbiljna, piše Press koji je potvrdu ovih informacija dobio iz nekoliko pouzdanih obavještajnih izvora.

Tajna policija stvorila dr. Dabića

Dušan Spasojević Šiptar je po tim izvorima Karadžićev identitet saznao od Milorada Ulemeka Legije, koji je pak sa dr. Dabića saznao preko bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića. "Skrivanje Radovana Karadžića od 1998. godine bio je državni projekt. On je po nalogu vrha tajne policije 1999. godine dobio novi identitet, a agenti BIA-e bili su uključeni u njegovo skrivanje sve do prije dvije godine. Sredinom 2006. Karadžić je ostavljen da se sam brine o sebi i tada je počeo raditi kao alternativni psihijatar i bioenergetičar", kaže Pressov izvor.

Karadžić se nakon toga nekoliko puta želio predati i otići u Haag, ali kako to nije odgovaralo ni Amerikancima ni nekim visokim dužnosnicima bivše srpske vlasti i tajne policije, prijetili su mu likvidacijom. Policijski stručnjak Marko Nicević tvrdi kako su Karadžića sigurno lovili mnogi zbog nagrade od pet milijuna dolara koliko su SAD nudile za njihovo uhićenje, a među onima koji su ga željeli prodati sigurno je bio i "zemunski klan". Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni su u Meljaku 27. ožujka 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tane službe obučavale pripadnike "zemunskog klana"

Bivši načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Miroslav Milošević, kaže da ništa ne zna o ovom konkretnom slučaju, ali nije iznenađen povezivanjem nekih imena s tajnom službom. "Takve je stvari radila i znala tajna policija i nama takve informacije nisu dolazile. Jedino što mogu reći jest da je Bagzi bio sitni kriminalaca iz treće klupe za razliku od Šiptara ili recimo Ljubiše Buhe Čumeta. Njih dvojicu ne samo da je DB regrutirao već su završili neki obavještajni tečaj koji je služba za njih organizirala. I nije se Legija s njima upoznao tek tako, nego upravo preko službe", tvrdi Milošević.

Upravo bi to mogao biti razlog zbog kojeg su operativci BIA-e Karadžiću prilikom uhićenja navodno oduzeli laptop s većim brojem disketa koji, prema riječima njegovih odvjetnika, sadrže dokumente na kojima je cjelokupna Karadžićeva obrana. Pa tako vjerojatno i veći broj inkriminirajućih detalja; Kurir saznaje da spomenute diskete kriju skenirane kopije srpske i engleske verzije sporazuma koji je Karadžić potpisao s Richardom Holbrookeom.

Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević kaže kako je sa svojim klijentom razgovarao o mogućnosti da od Haškog tribunala zatraže da inzistiraju kod srpskih organa na vraćanju potrebne dokumentacije. No, Karadžić je ipak odlučio pričekati. "Mene je sramota da brukam Srbiju i da tako zahtijevam svoja prava", navodno je bila njegova reakcija.

P.V.
Foto: AFP/Press

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara