Što se to događa s Teslom? Direktori masovno napuštaju kompaniju

Što se to događa s Teslom? Direktori masovno napuštaju kompaniju
Screenshot: Joe Rogan Experience/Youtube

TESLA je izgubio još jednog menadžera - zamjenik predsjednika za menadžment globalne opskrbe Liam O'Connor odlazi iz tvrtke, javlja Bloomberg.

Ovo je samo zadnji u nizu menadžera koji napuštaju proizvođača električnih automobila koji sve više nalikuje na brod koji tone. Prema popisu koji održava burzovni mešetar, tzv short-seller (netko tko se kladi na pad dionica) Tesle Jim Chanos, Muskovu tvrtku napustila su najmanje 42  menadžera od početka godine. A u zadnjih 12 mjeseci broj prebjega penje se na 59, prenosi CNBC.

Tvrtka u lipnju otpustila 9 % radne snage

O'Connor je došao u Teslu iz Applea 2015. i napustio ga nakon tri godine. Glavni računovodstveni dužnosnik Dave Morton dao je ostavku nakon samo mjesec dana u Tesli, dok je bivša šefica za ljudske resurse Gaby Toledano prvo uzela dopust, a potom javila da se neće vratiti na posao.

Usto, tvrtka je otpustila najmanje 9 % radne snage u lipnju - istog mjeseca 13 menadžera napustilo je Teslu.

>> Elon Musk zbog jednog tvita izgubio milijarde dolara

>> Elon Musk pušio travu u emisiji uživo

>> Investitori: Želimo da ljudi vide pravog Elona Muska

Što je razlog tome? Tesla se posljednjih nekoliko kvartala borio s kašnjenjima u proizvodnji, velikim oscilacijama u cijeni dionica i istragom američkog ministarstva pravosuđa o ponašanju glavnog direktora Muska. Osim što se često svađa s kritičarima na Twitteru, sablažnjava javnost idejama poput one o stranici koja bi ocjenjivala novinare ili puši travu na podcastu kod Joea Rogana dok tvrtka muku muči s isporukom naručenih automobila, sad mu prijeti tužba britanskog ronioca koeg je nazvao pedofilom zbog kritike njegovog plana spašavanja djece s Tajlanda.

Razlog zbog kojeg je istraga pokrenuta možda i najbolje oslikava paradoksalnu krizu u kojoj se ovaj perspektivni proizvođač električnih automobila našao, uvelike zahvaljujući samom Musku. Riječ je o tvitu koji je ovaj ekscentrični poduzetnik i inovator objavio prošlog mjeseca: "Razmišljam o tome da privatiziram Teslu za 420 $ po dionici. Financiranje osigurano."

Tesla pod istragom, izgubila 18 milijardi dolara vrijednosti od prošlog mjeseca

Savezni istražitelji zbog te najave sada istražuju moguću prevaru koju je Musk počinio jer je taj tvit povećao vrijednost dionica Tesle za 11 %, a Muskova tvrdnja da je "financiranje osigurano" mogla bi dovesti investitore u zabludu.

Dionice Tesle već su pale za 7 % nakon vijesti o pokretanju istrage, a Tesla je od objave sad već zloglasnog tvita izgubio gotovo trećinu vrijednosti - oko 18 milijardi tržišne kapitalizacije.

Ipak, Tesla Model 3 postao je najpopularniji električni automobil u SAD-u i jedan od najprodavanijih automobila općenito. Dobio je pet zvjezdica na ocjeni sigurnosti američke Nacionalne administracije za sigurnost na autocestama. Stoga bi bila prava šteta da tvrtka koja ima ambiciju proizvoditi električne automobile za masovnu upotrebu, propadne zbog nepromišljenosti i nekontroliranosti njenog direktora i glavnog dioničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara