Talibanski i američki predstavnici pregovarali o Afganistanu

Talibanski i američki predstavnici pregovarali o Afganistanu
Ilustracija: EPA

TALIBANSKI i američki predstavnici koji pregovaraju u Kataru o načinu na koji završiti rat u Afganistanu imali su "opsežne" pregovore o tome kako mogu biti povučene strane postrojbe i kako jamčiti da zemlju ponovno neće koristiti strane snage za napad na druge zemlje.

Američki posebni mirovni izaslanik  Zalmay Khalilzad u tvitu je napisao da su susreti u Dohi bili produktivni.

"Nastavljamo poduzimati polagane korake prema razumijevanju i konačnom miru", rekao je Khalilzad te dodao da će pregovori biti nastavljeni u subotu nakon dvodnevna prekida.

Pregovori se održavali i u siječnju 

Nakon sastanka u srijedu, dvije strane su odlučile održati konzultacije i pripremiti se za sljedeći sastanak, prema izjavi koju je objavio glasnogovornik talibana Zabiula Mudžahid.

Dvije strane nastavljaju pregovore ovaj tjedan nakon što su postigle značajan napredak u ranijem krugu pregovora, također održanim u Dohi, u siječnju.

I dok su SAD i ostale sile dugo vremena ostajale pri tome da mirovni proces trebaju isključivo voditi Afganistanci, talibani su ovaj tjedan ponovili protivljenje izravnim pregovorima s predsjednikom administracije Ašrafa Ganija u Kabulu koju smatraju nezakonitom vladom.

Baradar, suosnivač tvrdolinijske islamističke skupine, oslobođen je iz pakistanskog zatvora prošle godine da sudjeluje u pregovorima i njegova prisutnost pokazuje spremnost talibana da uključe višepozicionirane pregovarače.

Prošle godine blizu 4000 civila ubijeno je u sukobu, uključujući rekordan broj djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara