Talijanska kuhinja dobila povijesno priznanje: UNESCO je uvrstio na popis baštine
TALIJANSKA je kuhinja konačno dočekala priznanje koje je godinama priželjkivala - službeno je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Time je postala prva nacionalna kuhinja na svijetu kojoj je UNESCO dodijelio takav status.
UNESCO je, na preporuku stručnih tijela u studenom, prihvatio zajedničku inicijativu talijanskog ministarstva kulture i ministarstva poljoprivrede te donio odluku da se talijanska gastronomska tradicija uvrsti među zaštićena kulturna dobra čovječanstva. Odluku je ovih dana potvrdila i premijerka Giorgia Meloni, istaknuvši važnost tog trenutka za Italiju.
Meloni je naglasila kako je ovo priznanje potvrda talijanskog identiteta: "Prvi smo u svijetu kojima je dodijeljena ova čast, koja odaje priznanje onome što jesmo. Za nas Talijane kuhinja nije samo hrana ili skup recepata - ona predstavlja kulturu, tradiciju, rad i bogatstvo." Novi status trebao bi dodatno doprinijeti očuvanju autentične talijanske gastronomije i zaštiti od imitacija.
Najpoznatija talijanska jela
Talijanska kuhinja nadaleko je poznata po jednostavnosti pripreme, kvalitetnim namirnicama i bogatstvu okusa. Iako se u svijetu često spominju pizza i tjestenina kao njezini glavni predstavnici, talijanska gastronomija mnogo je šira i bogatija. Pizza, nastala u Napulju, postala je globalni simbol Italije, dok su razne vrste tjestenine temelj bezbroj tradicionalnih recepata. Svaka regija ima svoje posebnosti: rimska carbonara i cacio e pepe, bolognese iz Emilije-Romagne ili pesto genovese iz Ligurije tek su dio te raznolikosti.
Osim tjestenine, veliku važnost ima i rižoto, posebno poznat u sjevernim područjima poput Lombardije i Veneta. Risotto alla Milanese, pripremljen sa šafranom, smatra se jednim od najprepoznatljivijih jela sjeverne Italije. Tu je i lasagna, složenac bogat mesom, povrćem i bešamelom, koji se stoljećima priprema u različitim oblicima, a najpoznatije su lasagne bolognese.
Talijanska slastica koja je osvojila svijet svakako je tiramisù, desert od mascarponea, kave i kakaa koji potječe iz Veneta. Njegova popularnost usporediva je s tradicionalnim gelatom, poznatim po bogatijem, punijem okusu od klasičnog sladoleda. Ne smije se zaboraviti ni focaccia, jednostavan, a iznimno aromatičan kruh, kao ni razne guste juhe poput minestronea, koje savršeno prikazuju sezonalnost i skromnost tradicionalne talijanske kuhinje.