Tko je uopće taj HDZ-ovac Škorić? Gotovina ga je nazvao budaletinom

Tko je uopće taj HDZ-ovac Škorić? Gotovina ga je nazvao budaletinom
Foto: FAH/EPA

PREDSJEDNIK splitskog HDZ-a Petar Škorić dosad je u javnosti ponajviše bio poznat po tome što ga je general Ante Gotovina u čuvenoj videosnimci iz Knina proglasio “nesposobnom budaletinom”. 

No, nakon proteklih nekoliko dana Škorić će ostati zapamćen kao čovjek koji je u nevjerojatno kratkom roku uspio zauzeti niz međusobno suprotnih pozicija u unutarstranačkim izborima u HDZ-u, pritom proglasivši kandidaturu za potpredsjednika stranke od koje je na kraju naprasno odustao.

>> HDZ-ovac kojeg je Gotovina proglasio budaletinom ima ustaške slike na svom Fejsu

Škorić je poznat po desničarskim stavovima i po sporadičnoj kritici aktualnog premijera Andreja Plenkovića te po nizu problematičnih izjava.

Optužio Pamelu Anderson da vodi specijalni rat protiv Hrvatske

Prvi čovjek splitskog HDZ-a je tako svojedobno tražio otkazivanje Povorke ponosa u Splitu, dok je nedavno u predsjedničkoj kampanji pozivao nakon prvog kruga da se Split dokaže kao “hrvatski grad” tako što neće većinski glasati za Zorana Milanovića. U drugom krugu je u Splitu ipak pobijedio Milanović. Inače, Škorić je toliki domoljub da je zaspao na tribini o Vukovaru.

>> U Splitu održana tribina o padu Vukovara, pogledajte šefa splitskog HDZ-a

I ne zaboravimo kad je podršku Pamele Anderson na europskim izborima lijevoj platformi Možemo! opisao kao “specijalni rat protiv Hrvatske”.

>> Šef splitskog HDZ-a optužio Pamelu Anderson za specijalni rat protiv Hrvatske

U svakom slučaju, taj i takav Škorić je na svojem Facebooku 8. veljače najavio svoju kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a.

Naglasak na demokršćanske vrijednosti

"Nakon toliko godina djelovanja i vjernosti stranci svojom kandidaturom, uz potporu Gradske organizacije HDZ Split, želim dati doprinos daljnjem jačanju, izgradnji i razvoju naše stranke, promičući hrvatske nacionalne interese, svjetonazorske i demokršćanske vrijednosti", istaknuo je Škorić na svojoj Facebook stranici.

Poručio je da će se zauzimati za važnost svakog člana HDZ-a jer, kako je naglasio, jedino uspostavom snažnog unutarstranačkog dijaloga mogu utvrđivati jasan smjer političkog djelovanja kroz koji će se očuvati zajedništvo i politička snaga koja u ovom trenutku izostaje, a koju stranka svojim djelovanjem svakako zaslužuje.

To je najbolji put da našu stranku sačuvamo i organizacijski ojačamo, kako bi postala politička snaga koja će zadržati sve svoje tradicionalne glasače i biti prihvatljiva svim hrvatskim domoljubima", poručio je Škorić.

Prvo se nije htio svrstavati u unutarstranačkim izborima

Nije propustio ni osvrnuti se na vlastiti stranački put. “Srcem i dušom djelujem u Hrvatskoj demokratskoj zajednici od 1989. godine i s njom sam proživio sve njezine uspone i padove, djelujući na različitim razinama, uključujući i dužnost predsjednika druge najveće organizacije u državi, u gradu (Splitu) u kojem HDZ obnaša vlast", pohvalio se Škorić.

Škorić je poslao iste poruke kakve šalju Plenkovićevi izazivači za upravljanje HDZ-om Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier, naglašavajući “svjetonazorske, demokršćanske vrijednosti”, no isprva im se odbijao pridružiti.

Priključio se timu Mire Kovača

“Vjerujem u izbor HDZ-ova članstva i mislim da nam nikakvo frakcionaštvo ne samo da ne treba nego nije ni dobro za stranku", kazao je Škorić za Večernji list, uvjeren da svađa čelnih ljudi iz dvaju tabora šteti ugledu stranke.

Uskoro se predomislio pa se njegova potpisna lista našla na stranici Pobjednički put, koja promovira Kovačev tim. Riječ je o listi za skupljanje potpisa za kandidaturu pa se iz toga moglo zaključiti da su Škorić i Kovač dio istog tima. To je bilo prekjučer, a onda je u kasnim večernjim satima došlo do preokreta.

Škorić je odjednom odlučio podržati Plenkovića za još jedan mandat na čelu HDZ-a, što je objasnio dugim postom na Facebooku.

>> HDZ čeka politički pokolj kakav još nismo vidjeli i to je dobro

Odjednom podržao Plenkovića

"Drage stranačke prijateljice i prijatelji.

Još od najave procesa unutarstranačkih izbora držao sam, kao i danas, da je besmisleno izjašnjavati se o potpori bilo kojem kandidatu dok sam proces nije niti započeo. U ovom trenutku, kada je jasno vidljivo koji će kandidati izaći pred birače i zatražiti povjerenje, smatram da je vrijeme izraziti svoj stav i dati potporu onome za kojeg smatram da je najbolje rješenje u ovom trenutku za našu stranku. Zato želim izraziti svoju potporu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i trenutnom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću u utrci za novi mandat na čelu HDZ-a”, napisao je na početku Škorić.

Naravno, Škorić je morao spomenuti i Tuđmana.

“Ova kampanja treba poslužiti ne potenciranju sukoba, već isključivo suprotstavljanju različitih ideja i vizija kako bi našu stranku ojačali, a ne oslabili. Kampanja se treba voditi argumentima, programima i rezultatima, a ne kroz različito pogrešno interpretiranje onih politika i ideala koje su vodile sve nas utemeljitelje stranke na čelu s dr. Franjom Tuđmanom još davne 1989. godine.”

Bijes članova HDZ-a

Reakciju HDZ-ovih članova nije trebalo dugo čekati.

HDZ-ovci razočarani podrškom Petra Škorića počeli su objavljivati i dijeliti snimke na kojima kidaju Škorićev listić za prikupljanje potpisa za stranačku kandidaturu. Nekim članovima stranke nije se očito svidjela činjenica da je naprasno dao podršku Plenkoviću pa su mu tako poslali poruku o tome što misle o njegovom zaokretu k aktualnom predsjedniku HDZ-a.

>> VIDEO HDZ-ovci trgaju Škorićeve listiće za kandidaturu

Miri Kovaču je preostalo da se pravi kako je to normalno ponašanje u politici te da nije nikakav problem što je Škorić u roku od 24 sata posve promijenio stranu u unutarstranačkom ratu.

“Škorić ima pravo na svoje mišljenje, ima pravo na svoj put, postoji sloboda mišljenja i savjesti u demokraciji i to treba poštivati. Za nas u HDZ-u najvažnije je da nema klime neprijateljstva, da nema klime protivništva, nego da imamo klimu natjecanja”, komentirao je Kovač.

Bilo je to jučer poslijepodne, a navečer je Škorić priredio još jedno iznenađenje, ponovno svojom objavom na Facebooku: odustao je od potpredsjedničke kandidature.

Odustao od kandidature za potpredsjednika stranke

“Nakon objave svih kandidatura, sinoć sam podržao aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića u utrci za novi mandat, uvjeren da je to najbolje za Hrvatsku, a i s ciljem zatvaranja unutarstranačke blokovske kampanje koja se posljednjih dana usijala iznad svih granica dobrog ukusa. Uvjerenja sam da dosadašnji način vođenja kampanje, u koju sam i sam uvučen kroz razne političke špekulacije, vodi isključivo prema podjelama. S obzirom na navedeno i unatoč iskrenim političkim namjerama, donio sam odluku o povlačenju kandidature za potpredsjednika stranke, želeći sve potaknuti na smirivanje tenzija i 'fair play' kampanju. HDZ je iznad svih nas pojedinaca i iz ovih izbora moramo izići jači”, napisao je Škorić.

Prvi splitski HDZ-ovac se pohvalio da se “zalagao sam protiv blokovskih podjela unutar jedne obitelji, a aktualnom predsjedniku sugerirao snažno povezivanje svih dijelova stranke i usklađivanje svjetonazorskih tema s potrebama našeg tradicionalnog glasačkog tijela” te obećao da će i ubuduće “doprinositi jačanju zajedništva i poticanju unutarstranačkog dijaloga na svim razinama”.

Nezapamćen politički slalom

Da rezimiramo: Škorić je prvo najavio kandidaturu za potpredsjednika stranke u kojoj je kritizirao Plenkovića, onda se odbio svrstati na stranu na unutarstranačkim izborima, onda se priklonio timu Mire Kovača, onda je neočekivano podržao Plenkovića, zbog čega su HDZ-ovci počeli protestno kidati njegove potpisne liste, da bi na kraju odustao od svoje potpredsjedničke kandidature. I sve to mu je uspjelo od 8. veljače do sinoć.

Jutros je nastavio. Pred novinare je izašao i rekao da je od kandidature odustao jer "ne želi biti taoc stranke". 

"Gledajte, kandidirao sam se kao pojedinac izvan tih blokova. Razgovarao sam sa svima, a kada vas se počne svrstavati uz ovaj ili onaj tabor i kada se od vas traži da se morate opredijeliti, dolazite u poziciju da dijelite vlastito biračko tijelo", objašnjavao je Škorić.

Škorić: HDZ je iznad svih nas

"Vodim veliku organizaciju u gradu Splitu i zalažem se za načelo 'jedan član jedan glas'. Procijenio sam, nakon što su službeno objavljene kandidature za predsjednika stranke i druge dužnosti, u tom sam trenutku procijenio da je najbolje za HDZ i Hrvatsku da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a."

Škorić je još izjavio da je "HDZ iznad svih nas" i da "nije bilo pritisaka i ucjena" u vezi odluke da povuče potpredsjedničku kandidaturu. To je zapravo još gore, jer po verziji koju Škorić sada širi ispada da je sam sebi skuhao cijelu ovu kašu.

Teško je sjetiti se ovakvog političkog slaloma i suludih preokreta još od raspada Živog zida uživo. Hrvatsku političku scenu teško se može smatrati uzornom, ali Škorićev višestruki salto mortale doista je nešto nesvakidašnje. 

U svakom slučaju, najbolje je to rekao Gotovina. Budaletina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara