T-Mobile zbrinjava stare mobitele

U SKLOPU gašenja NMT mreže, koja prestaje s radom 31. ožujka 2005, T- Mobile je inicirao akciju vraćanja starih NMT uređaja koji se više u Hrvatskoj neće moći koristiti.

Konačan cilj akcije ekološko je zbrinjavanje prikupljenih NMT uređaja od preostalih i bivših korisnika NMT 099 mreže, budući da te uređaje nakon prestanka rada mreže korisnici ne mogu nizašto drugo upotrijebiti.

Uzimajući u obzir da većina NMT uređaja sadrži bateriju potencijalno opasnu po okoliš (nikal-kadmijske baterije) te znajući da samo 1 gram kadmija može onečistiti do 200 000 litara pitke vode, lako su razumljivi razlozi zbog kojih se T-Mobile, kao nositelj standarda ISO 14001, odlučio na ovu inicijativu. Nikal-kadmijske baterije, poput onih u starim NMT uređajima, više se ne koriste, već su ih zamijenile baterije s manje opasnim sastojcima.

Inicijativa je odlično prihvaćena od strane korisnika NMT-a, što potvrđuje i podatak da je na prodajna mjesta T- Mobilea i u T-centre do sada vraćeno preko 1000 NMT uređaja. Kako bi se izbjeglo i najmanje onečišćenje okoliša uređaji će biti ekološki zbrinuti u skladu sa standardom ISO 14001 i drugim najvišim standardima očuvanja okoliša, dok će T- Mobile prigodno nagraditi sve korisnike koji se odazovu akciji.

Iznimno, određeni broj isluženih NMT mobilnih uređaja donirat će se Tehničkom muzeju u Zagrebu i sličnim ustanovama širom Hrvatske kako bi se posjetitelji muzeja mogli podsjetiti na pionirske dane mobilne telefonije u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara