Najmekše slane kiflice koje ćete raditi cijelu zimu - i gotove su za čas
MEKANE, mirisne i neodoljivo ukusne - kiflice su klasik kojem se uvijek rado vraćamo. Ovaj put donosimo recept za slanu varijantu koja spaja bogate okuse ajvara, pikantnog kulena i topljenog sira, stvarajući savršen zalogaj za svaku priliku.
Tijesto je izuzetno mekano, a najbolje od svega je što nadjev možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ove su kiflice idealne za doručak, večeru ili kao ukusna grickalica na druženjima, a posebno prijaju u ovim hladnim prosinačkim danima. Recept s kojim ne možete pogriješiti.
Sama priprema je brza, no trebat će vam malo strpljenja dok se tijesto diže. Ukupno vrijeme pripreme i pečenja je oko sat i 40 minuta. Recept je srednje zahtjevan, a navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 8 porcija.
Sastojci
Za tijesto:
- glatkog brašna
- mlijeka
- suncokretovog ulja
- praška za pecivo
- soli
- svježeg kvasca (1 kocka)
- šećera
Za nadjev:
- kulen
- sir
- ajvar
Za premaz:
- žumanjak
- mlijeko
- sezam
Priprema
Prvo pripremite kvasac. U 200 ml toplog mlijeka razmrvite svježi kvasac, dodajte žlicu šećera, promiješajte i ostavite desetak minuta na toplom da se zapjeni.
U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, prašak za pecivo, ulje, ostatak mlijeka i dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu bez propuha da se diže otprilike 45 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra. Režite tijesto na trokute. Svaki trokut prvo premažite tankim slojem ajvara, a zatim na širi dio stavite malo naribanog sira i sitno sjeckanog kulena.
Zarolajte trokute u kiflice, počevši od šireg dijela prema užem. Možete uži dio lagano zarezati prije motanja kako bi kiflice imale zanimljiviji izgled. Slažite ih na lim za pečenje obložen papirom, pazeći da ostavite razmak između njih.
Oblikovane kiflice ostavite da se dižu još oko 30 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prije pečenja, u maloj zdjelici pomiješajte žumanjak i žlicu mlijeka pa time premažite svaku kiflicu. Pospite ih sezamom i stavite peći. Pecite ih oko 25 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Vrijeme pečenja prilagodite veličini kiflica.
Poslužite ih tople, iako su jednako ukusne i kada se ohlade. Odlično se slažu s jogurtom ili kiselim vrhnjem.