Trudeau zabrinut zbog smrtne kazne Kanađaninu u Kini

Trudeau zabrinut zbog smrtne kazne Kanađaninu u Kini
Screenshot: Youtube/Global News

KANADSKI premijer Justin Trudeau izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog "proizvoljne" kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

Robert Lloyd Schellenberg (36) danas je osuđen na smrt u Kini na završetku ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što će najvjerojatnije dodatno zategnuti ionako loše veze Pekinga i Ottawe.

"Kao vlada, mi smo zapravo postrožili politiku koja traži od kanadske vlade da se uvijek zauzima za Kanađane suočene sa smrtnom kaznom bilo gdje u svijetu", rekao je Trudeau novinarima u Ottawi.

Osuđen na 15 godina, nakon žalbe dobio smrtnu kaznu

"Vlada će to nastaviti činiti", dodao je.

U studenom 2018. na prvostupanjskom sudu Schellenberg je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega pošto je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu "preblagom" s obzirom na težinu djela.

"Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma", rekao je Schellenberg danas nakon suđenja.

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute pošto je početkom prosinca Kanada – na američki zahtjev – uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu velike kineske telekomunikacijske kompanije Huawei.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara