Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump potvrdio je želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, "svemirske snage" ("space force"), koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres.

"Ovim naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga", rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

"Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene, ali jednako važne", rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Osnivanje šestog roda vojske

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnivanju šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

"Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom", istaknuo je Trump.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara