Trump: SAD neće postati migrantski kamp

Trump: SAD neće postati migrantski kamp
Foto: Hina

SJEDINJENE Države neće biti "kamp za migrante", izjavio je američki predsjednik Donald Trump, pozivajući se na europski primjer u obrani svoje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji na granici.

"Sjedinjene Države neće biti kamp za migrante i izbjeglički centar", rekao je. "Pogledajte što se događa u Europi, pogledajte što se događa drugdje. Ne možemo dopustiti da se to događa i u SAD-u. Ne dok sam ja predsjednik", dodao je, istaknuvši da se "tužna" situacija s djecom koja su odvojena od svojih roditelja koji nemaju osobnih isprava mogla "brzo" riješiti da je Kongres donio zakon o imigraciji.

Trumpova administracija nalazi se pod valom kritika zbog odvajanje djece od odraslih na meksičko-američkoj granici. Demokrati, ali i neki unutar Trumpove republikanske stranke, osudili su administraciju za odvajanje gotovo 2000 djece od roditelja od sredine travnja do kraja svibnja.

Nulta tolerancija

Razdvajanje obitelji posljedica je politike nulte tolerancije prema kojoj se uhićuju svi odrasli koji se uhvate da ilegalno pokušavaju ući u SAD.

Dok su roditelji u zatvoru, djeca se šalju u druge prihvatne centre.

Videosnimke pokazuju da se djeca migranata drže u žičanim kavezima te da sjede po podu.

Trump je u ponedjeljak optužio migrante u Europi za, kako je netočno napisao, rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva, a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika pogreška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak milijunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!" napisao je Trump u tweetu.

U Njemačkoj se, međutim, kriminal, prema službenim podacima, dramatično smanjio. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca izvijestilo da je u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 milijuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara