Tužiteljstvo ICTY-a o značaju Babićevog priznanja krivnje

PRIZNANJEM krivnje za progon kao zločin protiv čovječnosti, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, Milan Babić priznao je da je pod njegovom nadležnošću vršeno etničko čišćenje Hrvata, izjavila u utorak glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda (ICTY).

"Priznao je ono što se dogodilo, da je u vrijeme kada je bio nadležan bilo etničko čišćenje Hrvata", rekla je glasnogovornica Florence Hartmann u telefonskoj izjavi iz Haaga.

Ocijenila je Babićevo priznanje "važnim za tužiteljstvo" i zbog toga jer se njime od osobe koja je bila na visokoj dužnosti potvrđuju činjenice rekonstruirane u istrazi i dokazima.

Hartmann se suzdržala od daljnih komentara, napominjući da je "postupak još u tijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Raspravno vijeće danas nije donijelo odluku o prihvaćanju Sporazuma o priznanju krivnje, koji su Babić i tužiteljstvo potpisali 22. siječnja. Sudac Alphonse Orie rekao je da će vijeće dokument razmotriti i strane naknadno izvijestiti o odluci.

Istodobno je obznanio da vijeće nije prihvatilo prvu verziju sporazuma od 6. siječnja jer je ocijenilo da je Babićeva krivnja opisana u puno blažoj formi nego u optužnici.

Hartmann je također ukazala na značaj Babićeve izjave o kajanju zbog zločina koje su počinile srpske snage te poziva na oprost i pomirenje.

Doprinos Babićevog priznanja naporima tužiteljstva da dokaže hrvatski dio optužnice protiv Slobodana Miloševića, nije željela komentirati.

Milan Babić (48) priznao je krivnju za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i suučesništvo u "udruženom zločinačkom pothvatu". Također je pristao na punu suradnju s tužiteljstvom i svjedočenje u drugim predmetima. Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od optužbi za ubojstva, nehumano postupanje, razaranje sela, vjerskih i drugih civilnih objekata kao povreda ratnog prava i običaja te se obvezalo za Babića predložiti kaznu do 11 godina zatvora i osigurati mu zaštitu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara