Pizzerija u Danskoj poslužila mi je najmanju pizzu u životu. Evo koliko košta
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Pizzerija Luca uklopila se u odličan prvi dan obilaska Kopenhagena i na neki je način zaokružila jednu lijepu priču. Šetnja Kopenhagenom, obilazak znamenitosti i adventskog sajma te posjet vrhunskoj pizzeriji za kraj dana. Naravno, kako to obično biva, drugi je dan bio poprilično lošiji od prvog i to prvenstveno zbog razočaranja vezanog uz jednu od najboljih danskih pizzerija.
U pravilu ne pišem negativne osvrte, ali ovo i nije negativan osvrt već samo loš osobni doživljaj jedne vrhunske pizzerije. Zvuči vam čudno!? Kako vrhunska pizzerija u nekome može izazvati loš osjećaj? Može ako se ne uklapa u životni stav. Ovo je prvi put da sam se osjećao poput mnogih komentatora mojih kolumni koji me prozivaju zbog visokih cijena pizze budući da smatraju kako je u našim pizzerijama pizza precijenjena i preskupa.
Iako i dalje tvrdim kako pizza već odavno nije "jelo za siromašne" i jeftin ulični fast food već jelo koje je zauzelo ozbiljno mjesto i ulogu na gastronomskoj sceni svih zemalja, naletio sam na minu. U pizzeriji Baest, što na danskom znači zvijer, srušio sam dva vlastita rekorda. Pojeo sam istovremeno najmanju i najskuplju pizzu do sada.
Pizza se u Baestu očito pravi prema strogim APN-ovim standardima po kojima promjer pizze treba biti između 22 i 35 cm ovisno o težini bule. Baest pravi pizzu od nekih 28 cm u promjeru i definitivno je najmanja pizza koju sam do sada naručio, probao i pojeo. Nisam netko tko na pizzu ide kako bi se dobro najeo, ali ova mi je pizza količinski premala za jedan pošten i adekvatan obrok.
Najjeftinija pizza 33, a najskuplja 42 eura
No, sama veličina nije ono što me je razočaralo. Razočarala me je cijena koja je i za danske prilike i danski standard itekako visoka. Do sada je najskuplja pizza koju sam pojeo bila ona u bečkoj pizzeriji Via Toledo. Baest ju je dobrano nadmašio. U ponudi je samo sedam pizza, meni osobno jako čudnih nadjeva, a cijene se kreću od 235 do 300 danskih kruna. Dakle, najjeftinija pizza u Baestu je 33 eura, a najskuplja je 42 eura.
Pizze nemaju imena već redne brojeve od nula do šest, a mi smo naručili drugu i petu. Pizza broj dva je crvena pizza s dimljenom mozzarelom, 'ndujom i kolutićima mladog luka. Nadjev je poprilično ljutkast, ukusan i sočan. Broj pet je pizza s polusušenim rajčicama, pršutom i povrćem. Nadjev je i na ovoj pizzi beskrajno sočan, a kombinacija sastojaka odlična.
Obje su pizze prave napoletane i kao što sam već spomenuo zadovoljavaju doslovno sve stroge kriterije AVPN-a. Tijesto, izgled, sastojci i dimenzije čine ove pizze upravo onakvim kakve se prave na strogim natjecanjima. Očito na tu kartu igra Baest pa je ovo pizzerija u koju ćete otići ako želite kušati vrhunsku napoletanu i uživati u ambijentu, a nikako pizzerija u kojoj ćete se dobro najesti.
Naše su pizze koštale 235 i 255 danskih kruna, odnosno 33 i 36 eura. U usporedbi s drugim pizzerijama u Kopenhagenu u kojima su prosječne cijene pizza između 120 i 160 danskih kruna (između 17 i 24 eura), Baest je i za danske prilike poprilično skup.
Ono što svakako treba istaknuti je činjenica kako je Baest u svim segmentima prvoklasan restoran. Već vas na samom ulazu dočeka simpatična hostesa koja provjeri vašu rezervaciju i pozove konobara koji vas vodi do vašeg stola. Kasnije vas druga dva konobara poslužuju za stolom.
Prostor je lijepo i skladno uređen, atmosfera ugodna i opuštena. Na zidu pored prostorije s krušnom peći vise priznanja koja je Baest dobio, a na kojima se vidi kako je ova danska pizzerija dugi niz godina na europskim i svjetskim TOP listama.
Impresivna vinska karta
Što se tiče vinske karte, ona je doslovno nestvarna budući da Beast u ponudi ima više od 500 vrhunskih svjetskih vina. Osobno nisam još nikada naišao na tako veliku i raznovrsnu vinsku kartu.
Zanimalo me je što gosti pišu u recenzijama i upravo većina komentara potvrđuje i moj zaključak. Ukoliko želite isprobati nešto drugačije i uživati u dobroj pizzi u vrhunskom restoranu, a nije vam žao i spremni ste to platiti više od uobičajenog prosjeka, onda je Baest odličan izbor za vas.
Mi smo stol u velikom i prostranom restoranu rezervirali za 17 sati kada se pizzerija i otvara, a do pola šest je većina stolova već bila zauzeta. Očito da je nama, prvenstveno prema našem standardu, cijena pizze u Baestu bila vrlo visoka, no to ne predstavlja problem danskim ljubiteljima pizze i dobrog vina.
Sve u svemu, iako su nas veličina pizze i visoka cijena iznenadile i šokirale drago mi je što sam doživio jedno novo i neobično iskustvo, a Baest upisao na listu pizzerija koje sam do sada u životu posjetio.
