U Dubrovniku se proslavlja Dan dubrovačkih branitelja

GRAD Dubrovnik i Dubrovčani danas prigodno slave 6. prosinca, Dan dubrovačkih branitelja i prisjećaju se toga nadnevka godine 1991., kad je u najtežim razaranjima u dugoj povijesti grada u cjelodnevnim srbocrnogorskim topničkim napadima poginulo 19 i ranjeno 60 ljudi.

Srpski je okupator taj dan, prije 11 godina, na dubrovačku povijesnu jezgru ispalio više od 600 granata, koje su oštetile gotovo sve kulturne spomenike, a zgrade Interuniverzitetskog centra i Dubrovačkih ljetnih igara potpuno su izgorjele.

U spomen na te tragične događaje danas su pred Središnjim križem na dubrovačkom groblju Boninovu vijence položili gradonačelnica Dubravka Šuica, dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje, zapovjednik 4. zbornog područja Hrvatske vojske general pukovnik Milivoj Petković i predstavnici brojnih udruga.

Položeni su vijenci i kod Spomen-križa na brdu Srđu te odana počast stradalim vatrogascima i pripadnicima HRM-a kod hotela ´Libertasa´.

U palači Sponzi otvorena je izložba fotografija i zapisa o stradanjima grada Dubrovnika u srbocrnogorskoj agresiji u Domovinskom ratu. Proslava Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se večeras svetom misom u dubrovačkoj katedrali i prigodnim programom u kazalištu ´Marina Držića´ pod nazivom ´Deset godina slobode - hvala´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara