U Hrvatskoj nema kravljeg ludila

U HRVATSKOJ nema kravljeg ludila, pokazali su rezultati testiranja dviju krava, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Davorin Lukman.

"Niti na jednoj koloni, niti jednog uzorka nisu uočene karakteristične mrlje za pozitivni nalaz, što potvrđuje da je pretraga na GSE (kravlje ludilo) negativna u oba slučaja", izjavio je Lukman na konferenciji za novinare.

Novinarima je podijelio i film, rezultat analize, kao dokazni materijal.

Također je naveo da su u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta deponirane druge polovice uzorka mozga dviju krava i ako bude potrebno moći će se podvrgnuti daljnjoj analizi ili odaslati na neki od referalnih laboratorija europskih zemalja.

No, budući je nalaz negativan, rekao je da superanaliza nije potrebna kao ni eutanazija potomaka tih dviju krava.

Dodao je da će se vlasniku za ubijene krave isplatiti šteta od 24.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je 26. ožujka od hrvatskog veleposlanstva u Berlinu obaviješteno da je u jednom stadu u njemačkoj pokrajini Nordrihein-Westfalen utvrđen slučaj kravljeg ludila (GSE-a).

Utvrđeno je da su iz tog stada 3. srpnja 2000. dvije steone junice uvezene u Hrvatsku i da su kod vlasnika u Sv. Ivanu Žabno.

Iako krave nisu pokazivale znakove bolesti, kao ni njihovi potomci, (jedna se telila dva, a druga tri puta), obje su eutanazirane i na njihovom mozgu izvršena je pretraga na GSE.

Naveo je da su rezultati svih dosadašnjih ispitivanja - 28.787, bili negativni na kravlje ludilo.

Inspekcija Ministarstva kontrolira sve legalno i regularno prijavljene klaonice, rekao je Lukman.

Na pitanje što je s klaonicama koje rade na crno, odgovorio je da je taj broj zanemariv i da je Ministarstvo promtno reagiralo i spriječilo svaku mogućnost "klanja na crno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara