U Međimurju virus koji kriptira, onemogućuje pristup datotekama na zaraženim računalima

U Međimurju virus koji kriptira, onemogućuje pristup datotekama na zaraženim računalima

Foto: 123rf

POLICIJSKA uprava međimurska javlja da je u posljednjih nekoliko dana uočena pojava većeg broja elektroničkih poruka kojima pošiljatelj navodi primatelja na određenu poveznicu (link), tj. adresu internetske stranice.

"Klikom" na poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu internetsku stranicu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima sažetu datoteku (.zip), koja sadrži štetnu i zloćudnu izvršnu datoteku (.exe).

Preuzeti program potom kodira (kriptira) sve sadržaje (datoteke) zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za "ključ" kojim je moguće dekodirati sadržaj.
Iz policije ističu da je zanimljivo što pošiljatelj poruke traži da se otkupnina uplati u virtualnoj valuti, tzv. "Bitcoinu" (trenutna vrijednost jednog BTC-a oko 370 EUR-a).

Na području Međimurske županije ovakve e-poruke poslane su na nekoliko adresa elektroničke pošte privatnih poslovnih subjekata od kojih je za sada samo jedan od njih događaj prijavio policiji.

Naime, u razdoblju od 15 sati 28. listopada do 7 sati 29. listopada, nepoznati počinitelj sa svog računala poslao je e-poruku zaraženu štetnom .exe datotekom na adresu e-pošte udruge građana s područja Grada Čakovca. Nakon otvaranja poruke i aktivacijom poveznice došlo je do kriptiranja svih datoteka na računalu u vlasništvu udruge te su time svi podaci postali neupotrebljivi za korisnika.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela "neovlašteni pristup".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara