Udruge: Za nacionalnu tv koncesiju prednost ponuđaču s najviše domaćeg programa

UDRUGE producenata, dramskih umjetnika, skladatelja, književnika, pisaca, te filmskih djelatnika, redatelja i snimatelja ocijenile su danas da bi treću mrežu HTV-a, odnosno nacionalnu televizijsku koncesiju trebao dobiti ponuđač koji nudi najviše domaćeg programa.

U otvorenom pismu Vijeću za radio i televiziju, koje odlučuje o dodijeli koncesije, osam udruga smatra ključnim da se kod donošenja odluke da prednost ponuđaču koji, uz prihvatljivu financijsku ponudu, nudi najviše proizvodnje i emitiranja domaćeg programa.

Udruge smatraju da do sada to nije bio slučaj, te da se to pokazalo vrlo ozbiljnim društvenim i kulturnim promašajem.

Osim informativnog, športskog, zabavnog i glazbenog programa, posebnu pozornost, po mišljenju udruga, valja posvetiti i umjetničkom programu, prije svega igranom, dokumentarnom i programu ozbiljne glazbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge smatraju da je kontinuirana proizvodnja i prikazivanje igranog i dokumentarnog programa od temeljnog nacionalnog interesa, te da bi budući koncesionar morao precizno navesti sve programske i financijske planove vezane za te programe, kao i načine njihova ostvarivanja.

"Jezik, nacionalna baština, problematiziranje suvremenih tema, sve ono što obuhvaća proizvodnju dokumentarnog i igranog programa, nezaobilazno je obilježje svake nacionalne televizije", stoji u pismu udruga koje na kraju upozoravaju da je nedostatak kvalitetnog kulturno-umjetničkog programa prvi korak u "kulturnoj i intelektualnoj kolonizaciji Hrvatske".

Za privatizaciju treće mreže HTV-a, odnosno nacionalnu televizijsku koncesiju natječe se sedam tvrtki. Vijeće za radio i televiziju koncesiju bi trebalo dodijeliti do početka listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara