Večeras nema Latinice; prosvjed pred zgradom HRT-a

VEČERAS na HRT-u neće biti emitiran već pripremljeni nastavak Latinice, urednika Denisa Latina, a emisije neće biti ni početkom siječnja. Bura oko vrlo gledane emisije se ne stišava; danas su na Prisavlju prosvjedovali hrvatski pravaši koji traže ukidanje Latinice.

Večeras je na rasporedu trebala biti emitirana emisijapod naslovom "Zašto se sramimo partizanske prošlosti?", no umjesto toga gledatelji će moći pratiti prijenos humanitarnog koncerta sa glavnog zagrebačkog trga.

Prema špekulacijama sa Prisavlja emisija vjerojatno neće biti emitirana niti slijedećeg ponedjeljka, a pitanje je hoće li ju gledatelji moći pratiti i na početku 2006. godine.

Sigurno je kako se ekipa Latinice našla pod povećalom Vijeća HRT-a koje od Ravnateljstva TV kuće zahtjeva utvrđivanje odgovornosti Denisa Latina zbog kršenja programskih načela i obveza u Latinici emitiranoj 12. studenoga na temu ostavštine Franje Tuđmana.

Vijeće je prošlog tjedna, raspravljajući o spornoj Latinici, obvezalo glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, ravnateljicu HTV-a Mariju Nemčić, direktoricu programa HTV-a Tanju Šimić i urednika mozaičnog programa Velimira Đuretića, da u roku od 15 dana izvijeste javnost o poduzetim mjerama. No, ostalo je nejasno je li zahtjev Vijeća i njegovo ispunjenje postalo uzrokom današnjeg neemitiranja Latinice.

Talijanska novinska agencija Adnkronos intenational (AKI) piše kako je "HRT danas zabranila popularni talk show Latinica, nakon burnih reakcija koje su nastale poslije emitiranja prošlotjedene emisije u kojoj su sudionici oštro kritizirali politiku pokojnog predsjednika Franje Tuđmana".

Emisija, emitirana na državnoj televiziji prošlog ponedjeljka, pokrenula je val kritika i u medijima, prisiljavajući vodstvo TV kuće na otkazivanje današnje emisije te iniciranje disciplinskog postupka protiv voditelja Denisa Latina, piše AKI.

Agencija u članku o Latinici opisuje već poznate događaje oko Latinice, te ukratko objašnjava podjelu koja vlada u Hrvatskoj glede vrednovanja političkog djelovanja Franje Tuđmana.

Spominje se i slučaj samoubojstva umirovljenog branitelja Ivana Bukovca koji se navodno ubio prosvjedujući protiv uhićenja Ante Gotovine, dok su neki mediji pisali kako su ga na samoubojstvo potaknule neodgovorne izjave protiv Franje Tuđmana i Domovinskog rata emitirane u Latinici, piše AKI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latin je bio meta mnogih kritika veteranskih organizacija, nekih hrvatskih parlamentaraca i dijela medija, a prijećeno mu je i smrću zbog čega je policija poduzela mjere specijalnog osiguranja, zaključuje AKI u svom članku o Latinici.

Hrvatski pravaši traže ukidanje Latinice

Hrvatski pravaši Hrvatski pravaški pokret (HP - HPP), održali su danas prosvjed pred zgradom HRT-a. Nekoliko desetaka članova te izvanparlamentarne stranke okupilo se na prosvjedu, a njen predsjednik Dražen Keleminec pročitao je proglas u kojem se osim ukidanja "Latinice" i suspenzije Denisa Latina traži i da HRT prestane, kako tvrde, sa sistematskim blaćenjem Domovinskog rata i branitelja i hrvatske države i prestane veličati komunistički režim.

Pravaši su ustvrdili da je emisija "Tuđmanova ostavština" isprovocirala na suicid njihovog člana iz Gline Ivana Bukovca, kao i Domovinski rat i branitelje". Zatražili su i priznanje i ispriku obitelji Bukovac te pokretanje emisije o Domovinskom ratu.

Pravaši traže da "HRT bude Hrvatska televizija, a ne onih koji su protiv Hrvatske te da se pretvori u javnu u kojoj novinari i urednici ne mogu biti stranački i ideološki obojeni".

Zabrinutost zbog političkih pritisaka na HRT

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj uputila je otvoreno pismo izrazivši zabrinutost "trendovima političkog miješanja u slobodu javne riječi koji se manifestiraju kroz pritiske spram HRT-a i njezinih zaposlenika".

U pismu, koje je između ostalog upućeno predsjednicima Vlade i Sabora te Vijeću Europe, stoji da je zaoštravanje pritiska političkih krugova na novinare i medije započelo emisijom "Otvoreno" Tihomira Ladišića, a nastavilo se sankcijama protiv nekih od novinara koji su Ladišiću dali podršku, te eskaliralo raspravom zastupnika u Saboru o sadržaju emisije "Latinica" Denisa Latina.

Udruga smatra da su u pitanju strukturalni problemi u odnosima između politike, zakonodavne i izvršne vlasti te osoba na poziciji moći spram medija i novinara.

Mišljenja su da je u procedurama i reagiranjima koja su uslijedila nakon "spornih" emisija "Otvoreno" i "Latinica", bilo niz nepravilnosti te mogućih kršenja odredbi Ustava RH, međunarodnih normi te nacionalnih zakona Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara