Većina Nijemaca smatra da nasljednica Angele Merkel neće biti dobra kancelarka

Većina Nijemaca smatra da nasljednica Angele Merkel neće biti dobra kancelarka
Foto: EPA

TIJESNA većina Nijemaca smatra da Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednica Angele Merkel na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske stranke (CDU), ne bi bila i dobra kancelarka, javlja javni servis ZDF.

"Pedeset i jedan posto ispitanih smatra da Annegret Kramp-Karrenbauer nije podobna za funkciju kancelarke, 34 posto smatra da ova političarka to može", proizlazi iz Političkog barometra, ispitivanja javnog mnijenja što ga za potrebe javnog servisa ZDF provodi institut Istraživačka grupa Izbori.

I u direktnom ispitivanju zadovoljstva radom političara Annegret Kramp-Karrenbauer je izgubila podršku u usporedbi s posljednjim ispitivanjem u veljači.

Sada je na ljestvici od +5 do -5 Annegret Kramp-Karrenbauer dobila ocjenu 0,7, što je gubitak u usporedbi s posljednjim istraživanjem kada je ova političarka dobila ocjenu 1,4 koja ju je držala pri samom vrhu ljestvice popularnosti političara.

Štetne izjave

Procjenjuje se da su novoj predsjednici CDU-a i najizglednijoj kandidatkinji demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelarku na sljedećim parlamentarnim izborima naškodile izjave izrečene tijekom karnevala koje su u velikom dijelu javnosti prihvaćene s neodobravanjem.

Kramp-Karrenbauer se nastupajući na jednoj karnevalskoj svečanosti po mišljenju mnogih neukusno našalila na račun transrodnih osoba kada je rekla da su nužnici za transrodne osobe namijenjeni onima "koji ne znaju trebaju li piškiti stojeći ili sjedeći".

Nakon kritika Annegret Kramp-Karrenbauer je optužila javnost da je "ukočena" i "nema smisla za humor".

Mnogima također smeta javno koketiranje Annegret Kramp-Karrenbauer s konzervativnim stavovima kao što je neodobravanje pobačaja i istospolnih brakova koje ova političarka iznosi mnogo agresivnije nego njezina prethodnica, boreći se i za naklonost konzervativnog dijela Unije koja ju smatra liberalnom političarkom koju je na vlast dovela Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer je na stranačkim izborima CDU-a tijesno pobijedila kandidata konzervativnog krila Friedricha Merza, a nakon toga je najavila da će provoditi politiku koja neće ići u smjeru podjela unutar stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara