Vesna Pusić predala ministarstvo Miri Kovaču

Vesna Pusić predala ministarstvo Miri Kovaču

Foto: Hina, MVEP

U MINISTARSTVU vanjskih i europski poslova danas je obavljena primopredaja dužnosti između Vesne Pusić i novoimenovanog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača, priopćio je MVEP.
 
Kovač je istaknuo da je nakon obavljene primopredaje zadatak analizirati proračun Ministarstva vanjskih i europskih poslova s ciljem što kvalitetnijeg prijedloga proračuna za 2016. godinu.
 
Na pitanje o budućem odnosu prema izbjegličkoj krizi ministar Kovač je rekao da je već danas razgovarao s predsjednikom i potpredsjednikom Vlade te kolegama ministrima unutarnjih poslova i obrane o djelotvornijoj koordinaciji po ovom pitanju te o ostvarivanju kontakata s susjednim zemljama.

"Jedan od važnih zadataka na planu vanjske politike je da sa susjedima odnose stabiliziramo i da budu kvalitetniji te da jačamo Europsku suradnju Hrvatske", rekao te dodao da je već razgovarao s mađarskim kolegom.

 

 

 

"Primopredaja je prošla vrlo civilizirano, kulturno i konstruktivno. To je bio prvi zadatak koji smo danas dobili od predsjednika vlade i nakon obavljene primopredaje s gospođom Pusić na redu je drugi zadatak, provjera stanja proračuna u ministarstvu vanjskih poslova i načina na koji je bio korišten. Treći zadatak će biti izrada prijedloga proračuna za ovo ministarstvo, kako bismo mogli imati što kvalitetniji prijedlog proračuna za 2016.", rekao je Kovač novinarima u kratkoj izjavi u svojem novom uredu.

"To sve treba učiniti u što kraćem roku, već za koji dan moramo izaći s prijedlogom korištenja proračuna po resorima pa tako i u području vanjske i europske politike", napomenuo je.

Istaknuo je da će danas ostati na poslu i obaviti razgovore s pomoćnicima u ministarstvu kako bi "čuo što se radilo, koji su planovi za ovu godinu i koji su trenutačno najveći problemi i izazovi na planu hrvatske vanjske i europske politike te se malo upoznao s kućom i djelatnicima", a namjera mu je i napraviti plan djelovanja već od sutra.

"Uskoro ćemo kontaktirati susjede"

Na pitanje kako će se hrvatska vanjska politika pod njegovim vodstvom odrediti prema pitanju migranata i izbjeglica, o kojem je bio vrlo kritičan prema prošloj vladi dok je bio u oporbi, Kovač je rekao da su već danas obavljeni razgovorii s predsjednikom i potpredsjednikom vlade te ministrima unutarnjih poslova i obrane te će glede pitanja izbjeglica "imati vrlo otvorenu koordinaciju".

"Uskoro ćemo ostvariti kontakte sa susjedima, jer je to ionako jedan od najvažnijih zadataka na planu vanjske politike, da sa susjedima stabiliziramo odnose, da budu kvalitetniji i, jasno, da jačamo europsku suradnju Hrvatske", rekao je Kovač. Dodao je kako će vrlo brzo stupiti u kontakt s kolegom iz Slovenije i s drugim kolegama, nakon što je to već jučer napravio s mađarskim kolegom.

Na primopredajnom kolegiju s predstavnicima MVEP-a ministar Kovač ukratko je upoznat s aktivnostima i planovima tog ministarstva za nadolazeće razdoblje.

"Bilo je super i nastavljamo dalje posao u Saboru, a ovo je bio krasan, važan i uspješan posao s ljudima koji su odlični i nadam se da će nastaviti raditi odličan posao ovdje u ministarstvu", rekla je u kratkoj izjavi za novinare dosadašnja ministrica Pusić izlazeći iz zgrade MVEP-a.

Rekla je kako svojim nasljednicima ostavljaju ministarstvo "u odličnom stanju, s ljudima s kojima je bilo zadovoljstvo i čast raditi", i dodala da je primopredaja obavljena na najbolji način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara