VIDEO Dvojica vođa dogovorila kraj rata

VIDEO Dvojica vođa dogovorila kraj rata

Foto: Guliver image/Getty images

SUSRETOM  sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje. Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom. 

Iz minute u minutu 

15:30 "Ono što sam danas čuo iz Koreje i ono što sam doživio posljednjih dana na Balkanu trebali bi biti pozitivan podsjetnik svima: da nemoguće može postati moguće, i da to ovisi u potpunosti o dobro volji i hrabrosti pojedinaca", tvitao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

 

 

15:00 Kim i Moon napustili su demilitariziranu zonu, a međukorejski summit je završio. Kim i njegova supruga oprostili su se s Moonom i njegovom suprugom prije ulaska u automobil i krenuli, ponovo okruženi tjelesnim čuvarima, prema Pjongjangu.

Kim i Moon iza sebe ostavljaju niz obećanja i pozitivnih namjera koje se godinama nisu osjetile na Korejskom poluotoku. Uz obećanje da konačno završava rat koji je trajao 65 godina, deklaracija koju su potpisali trebala bi donijeti više komunikacije i suradnje dviju zemalja.

U narednim danima i tjednima fokus dvojice vođa bit će na planiranju sastanka američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima. Taj sastanak bi se trebao dogoditi krajem svibnja ili početkom lipnja.

14:50 Ministrica vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung kazala je za CNN da je sada sljedeći korak na predsjedniku Trumpu u približavanju Sjeverne Koreje prema pregovaračkom stolu. "Bio je odlučan u tome da se može nositi sa Sjevernom Korejom od prvog dana", kazala je.

 

14:45 Kim Jong-un je prešao natrag na sjevernokorejski teritorij. Time je dovršen prvi susret s čelnikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

14:40 Kina je čestitala dvjema Korejama na uspješnom summitu. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang čestitao je vođama Koreja priopćenjem u kojem piše: "Kina je uvijek podržavala dvije strane kako bi se uspostavilo uzajamno povjerenje i poboljšale bilateralne veze kroz dijalog i konzultacije. To je u zajedničkom interesu dviju strana i regije, a ujedno ispunjava i očekivanja međunarodne zajednice. Nadamo se i vjerujemo da će Sjeverna i Južna Koreja uspjeti provesti u djelo deklaraciju koju su potpisali njihovi čelnici te nastaviti poticati pomirenje i suradnju. Nadamo se i da će sve strane napredovati u dijalogu, zajedno raditi na denuklearizaciji korejskog poluotoka te rješavanju problema raseljenih obitelji".

14:35 Građani Sjeverne Koreje još uvijek ne znaju što se dogodilo u Južnoj Koreji, piše BBC. Iako su upoznati s činjenicom da njihov vođa putuje u Južnu Koreju na summit, za njih je ostala tajna koji su događaji bili u planu i što se sve dogodilo.

Glavna vijest u sjevernokorejskim medijima danas je bila rođendan bivšeg čelnika Kim Il-sunga o kojemu su pisali ruski mediji. Rođendan je u Sjevernoj Koreji proslavljen još 15. travnja, a obilježen je kao nacionalni praznik nazvan Dan Sunca.

Mediji u Sjevernoj Koreji ne smiju obavještavati građane o događanjima u stvarnom vremenu već nakon nekog vremena, a čini se da to pravilo vrijedi i kad se radi o povijesnog susretu i miru koji bi taj susret trebao donijeti na Korejski poluotok.

14:30 Počinje svečanost oproštaja, Moon i Kim su izašli iz Kuće mira nakon večere i zajedno aplaudirali uz glazbu. Održava se još nekoliko glazbenih točaka.

14:25 U tijeku je svečana večera nakon summita. Kimu i Moonu su se pridružile i njihove supruge u pograničnom mjestu Panmunjom.

Govoreći na svečanoj večeri, Kim je kazao kako je potrebno održavati mir u regiji i "otvoriti novo razdoblje zajedničkog napretka" kako bi se prevladali izazovi s kojima se suočavaju dvije Koreje. Dodao je i kako je spreman "pokazati predanost izgradnji mira u svijetu".

 


14:15 Na Twitteru se ponovo oglasio Donald Trump. Napisao je kako se ne smije zaboraviti velika pomoć njegovog velikog prijatelja, kineskog predsjednika Xija koji je pomogao SAD-u na granici sa Sjevernom Korejom. "Bez njega ovaj proces bio bi puno duži i teži", napisao je Trump.
 

 

14:05 Govoreći u Bruxellesu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako još ima puno posla za obje zemlje. "Pozdravljam napredak u kojem smo vidjeli sastanak dvojice čelnika. Ovo je prvi korak, ohrabrujući, ali moramo shvatiti da je pred nama još uvijek puno posla", kazao je Stoltenberg.

13:50 Japan, koji je svojedobno napadnut sjevernokorejskim projektilima, izjavio je kako je summit pozitivan korak. Premijer Shinzo Abe pozdravio je ozbiljnu raspravu koju je nazvao "korak naprijed i sveobuhvatan korak prema rješavanju različitih problema dviju zemalja".

"Nadamo se da će Sjeverna Koreja poduzeti konkretne korake nakon ovog summita kao i onog koji će se tek održati, sa SAD-om. Mi ćemo taj put promatrati", kazao je Abe.

13:45 Rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi ponudilo je pomoć u suradnji između Sjeverne i Južne Koreje. Pomoć se odnosi na željezničku povezanost dviju zemalja, te pomoć u plinu i energetici. Spajanje cesta i željeznica dviju zemalja jedan je od uvjeta definiranih u deklaraciji koja je potpisana danas. 

 

 

13:40 Dok traje gozba izaslanstava Južne i Sjeverne Koreje, mediji podsjećaju na dvojicu lidera koji su potpuno različitim načinima vođenja država oblikovali vlast i društvo u njima.

Desetljeća krute vladavine i državne kontrole u Sjevernoj Koreji su doveli do ekonomske stagnacije i kulta osobnosti. Država je u više navrata prozivana i optuživana za kršenje ljudskih prava. Glad i teškoće prikrivaju strogo kontrolirani državni mediji koje Kim koristi za osobnu propagandu.

Južna Koreja razvila se u jednu od najbogatijih država Azije. Vodeći je izvoznik automobila i elektroničke robe. Nakon nekoliko desetljeća autoritativne vlasti u toj zemlji danas vlada demokracija.

13:30 Nakon summita, mediji objavljuju sve više detalja samog susreta korejskih vođa. Jedan od njih je da je Kim na susret s Moonom nosio svoj WC. Za Washington Post je to otkrio Lee Yun-keol koji je bio zaposlen u jedinici zapovjedništva Sjeverne Koreje sve dok nije prebjegao u Južnu Koreju.

"Umjesto korištenja dostupnih wc-a, Kim na putovanja nosi svoj osobni WC", kazao je Lee. Razlog tome Lee objašnjava u činjenici kako Kim ne želi da se preko izlučevina iz njegovog tijela otkriju krajnje povjerljivi podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

"Svoj privatni WC nosi i kad obilazi vojne baze i tvornice u zemlji, a u svakom trenutku u konvoju vozila koja ga prate postoji ugrađena i kupaonica. "Ima kupaonicu i WC ugrađen u vozilu, ali i u vlaku pa čak i posebnim vozilima koja su namijenjena planinskom terenu ili snijegu", zaključuje Lee.

 

 

13:20 Kako se neki pitaju što se novo danas dogodilo između Sjeverne i Južne Koreje, evo kratkog podsjetnika na prethodne summite.

Summit 2000. godine

1998. godine južnokorejski čelnik Kim Dae-jung je počeo s približavanjem Sjevernoj Koreji što je dovelo do summita 2000. godine. Susret je rezultirao humanitarnom i ekonomskom suradnjom te okupljanje obitelji odvojenih granicom između dviju zemalja. Također, otvorena je gospodarska zona Kaseong 2004. godine u kojoj je s radom počelo nekoliko tvornica. U njima su zaposleni radnici iz sjevernokorejskog pograničnog područja. Kim Dae-jung 2000. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir za politiku pomirenja.

Summit 2007. godine

Nastavak politike približavanja Južne Koreje Sjevernoj osjetio se i u 2007. godini kad je južnokorejski vođa Roh Moo-hyun održao drugi summit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-ilom. Sastanak se pretvorio u šestomjesečne razgovore o denuklearizaciji. Vođeni su razgovori sa SAD-om, Kinom, Japanom, Rusijom i dvjema Korejama kako bi Pjongjang napustio svoj nuklearni program u zamjenu za pomoć. Summit je završio sporazumom o rješavanju nuklearnih pitanja, okončanju vojnih neprijateljstava i potpisivanje stalnog mirovnog sporazuma. Sve to propalo je nakon što je Sjeverna Koreja počela s nuklearnim i raketnim testovima, a Južna Koreja se okrenula politici drugačijoj od dogovorene.

13:00 O summitu se oglasio i Donald Trump koji je na Twitteru napisao: "Nakon lude godine ispunjene lansiranjem projektila i nuklearnim testovima, dogodio se povijesni susret između Sjeverne i Južne Koreje. Dobre stvari se događaju, ali samo vrijeme će pokazati". Opširnije...
 

Nedugo nakon prvog, objavio je i drugi Twitt u kojem je napisao kako su SAD i građani te zemlje ponosni na događaje u Koreji.

12:45 Nekoliko detalja koje se moralo zapaziti s povijesnog summita.

Dolazak Kim Jong-una pratilo je 12 tjelesnih čuvara koji su trčali oko njegovog Mercedesa. Formirani tako da zaštite lidera Sjeverne Koreje, u odijelima i kravatama, na toplom i sunčanom vremenu sigurno im nije bilo lako.

Prvi susret Moona i Kima prošao je uz simboličan pozdrav rukom pri kojem su obojica čelnika djelovala iste visine. Poznato je da je Kim visok 167 cm, a Moon 172 cm pa nije čudo opaska medija kako se sa strane Južne Koreje pazilo na svaki detalj, tvrdi južnokorejski dopisnik Heralda.

Dok su vojni dužnosnici iz Sjeverne Koreje Moona pozdravili uz salutiranje, južnokorejski kolege su se s Kimom rukovali, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap. Izostanak formalnog pozdrava podsjetilo je kako su dvije zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Olovka koju je Kim koristio za potpisivanje u knjigu gostiju ista je poput one koja je upotrijebljena kod potpisivanja njemačkog ugovora i ujedinjenju, javlja Herald. Olovku Montblanc koristili su Helmut Kohl i Lothar de Maiziere 3. listopada 1990. godine.

12:30 Mike Chinoy, viši suradnik na kalifornijskom sveučilištu i nekadašnji šef ureda CNN-a u Pekingu kazao je kako je susret povijesni, no da nema mjesta oduševljenju.

"Mislim kako ljudi ne bi trebali biti oduševljeni prizorima koje vidimo jer još uvijek postoji ogromna razlika koju treba raspraviti između dvije zemlje prije nego se dobre namjere pretvore u neki praktičan korak. Radi se o prekretnici i to je neupitno, no pravi izazov sada očekuje Trumpa i Kima. Oni će morati pokušati raditi na nadogradnji ove deklaracije. Mislim da je veliko pitanje i koliko je Kim Jong-un spreman ostaviti iza sebe nuklearno naoružanje", kazao je Chinoy.

Profesor političkih znanosti na MIT-u Vipin Narang kazao je kako Kim u denuklearizaciji ne vidi jednostrano razoružavanje.

"Sjeverna Koreja odavno je za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, no to nije isto što i jednostrano razoružavanje. Deklaracija nije ništa novo i treba biti tretirana s oprezom, bez obzira na povijesni summit sve dok se ne pojave dokazi o dogovorenim detaljima i konkretnim koracima denuklearizacije. U tom pogledu, postoji velika količina prostora i za potencijalne pregovore o razoružavanju ali i za sukob ako se sjevernokorejska definicija denuklearizacije ne približi onoj SAD-a", kazao je Narang.

 

 

12:15 Ovo djeluje kao fenomen 'već viđeno'.

Fotografija dana: Dva lidera, četiri ruke u zraku. Djeluje li poznato? Voditelj dopisništva u Hanoiu vidio je i fotografirao identične položaje prethodnih lidera na summitima.

 

 

12:05 Agencija Reuters piše kako je jezik korišten u deklaraciji sličan onome korištenim u prijašnjim deklaracijama koje su potpisivale dvije Koreje. Agencija pretpostavlja da će pravi test upravo potpisane deklaracije biti susret Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

 

11:55 Kim Jong-un nije govorio o denuklearizaciji nakon potpisivanja zajedničke deklaracije. No u deklaraciji piše kako su obje strane svojim potpisom "potvrdile zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka".

"Južna i Sjeverna Koreja dijele zajedničko stajalište o vrlo značajnim i presudnim mjerama koje je pokrenula Sjeverna Koreja, a tiču se denuklearizacije. Dogovoreno je kako će obje zemlje u tom smislu izvršiti preuzete uloge i odgovornosti. Obje zemlje pristale su aktivno tražiti potporu i suradnju međunarodne zajednice za denuklearizaciju Korejskog poluotoka", piše u deklaraciji.

Na pitanje o činjenici da Kim nije spomenuo taj detalj u svojem govoru, Moonov glasnogovornik je kazao kako se radi o dokumentu koji je "obvezujuć, a Kimov govor nakon summita to nije".

11:45 Kimu i Moonu su se pridružile njihove supruge. 

 

 

11:40 Među mnogim obavezama Južne i Sjeverne Koreje u deklaraciji koja je potpisana danas su:

  • prestanak svih neprijateljskih djelovanja između zemalja,
  • promjena demilitarizirane zone u mirovnu zonu prestankom neprijateljske propagande protiv druge države počevši od 1. svibnja,
  • organiziranje ponovnog ujedinjenja obitelji koje su razdvojene granicom,
  • povezivanje i modernizacija željeznica i cesta preko granice,
  • nastavak zajedničkom sudjelovanja na sportskim događanjima, uključujući i ovogodišnje azijske igre.

 

 

11:35 Stojeći uz Moona u podnožju Kuće mira, Kim se obratio međunarodnim medijima. Izjavio je kako su narodi dviju Koreja oduvijek ujedinjeni pa treba raditi i na ujedinjenju zemalja. Nismo ljudi koji bi se trebali suprotstavljati jedni drugima... trebali bismo živjeti u jedinstvu", kazao je Kim. "Dugo smo čekali da se dogodi ovaj trenutak, svi mi", dodao je.

Nije komentirao denuklearizaciju u svojoj izjavi, no Moon je kazao da su obje strane pristale na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka. "Nadam se da će građani dviju zemalja moći uživati u miru i razvoju na Korejskom poluotoku bez straha od rata", kazao je Kim. Opširnije...

11:25 Dogovoreno je da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjetiti glavni grad Sjeverne Koreje najesen. Dvije zemlje dogovorile su uspostaviti "zajednički ured za vezu" u Gaeseongu, u Sjevernoj Koreji. Ured će "olakšati konzultacije između dviju zemalja i potrebne razmjene", navodi se u priopćenju.

11:20 "Nema više rata na Korejskom poluotoku, počinje novo razdoblje mira", navodi se u priopćenju dvojice čelnika. Obojica su pristala raditi na "potpunoj denuklearizaciji regije", dodaje se u priopćenju. 

 

 

11:10 Moon i Kim potpisali su zajedničku deklaraciju o konkretnim koracima i težnjama dviju država. Iako su detalji ugovora nepoznati, radi se o sporazumu o održavanju pregovora između dviju strana na pitanjima koja se odnose na obitelji podijeljene korejskim ratom i prometnim vezama između dviju Koreja. 

 

 

U sporazumu postoji i dio o denuklearizaciji ali on samo ponavlja opću ideju da "jug i sjever imaju zajednički cilj - denuklearizaciju".

11:05 Očekuje se izlazak Kim Jong-una i Moon Jae-ina iz Kuće mira i njihova zajednička izjava za javnost. Sjeverna i Južna Koreja trebale bi potpisati mirovni ugovor kojim će i službeno prekinuti rat dviju Koreja ove godine. Opširnije...

10:50 U SAD-u se nadaju kako će summit postići "napredak ka budućnosti mira i razvoja" te da će se razgovori nastaviti i nakon summita. Sljedeći veliki susret planiran je između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una. Trebao bi se održati u narednim mjesecima.

10:40 Sjevernokorejska državna televizija danas je prvi put o Moonu izvještavala na način da ga je titulirala i nazvala "predsjednikom" Južne Koreje. Tradicionalno, televizija nije koristila taj naslov jer su smatrali kako Južna Koreja nije zasebna zemlja već ju nazivaju južna Koreja, odnosno južni dio njihove zemlje.

10:30 Moon i Kim vratili su se u Kuću mira kako bi nastavili s poslijepodnevnim dijelom susreta.

10:25 Kineski mediji izvještavaju o summitu, no kineski dužnosnici malo govore o tom povijesnom sastanku. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying kazao je: "Svi smo vidjeli susret na televiziji. Pozdravljamo ovaj povijesni sastanak i izražavamo zahvalnost za odlučnost i hrabrost koju su pokazali".

"Kroz teška vremena i sukobe, mi smo još uvijek braća. Sva ogorčenost iz prošlosti nestaje nakon što se osmjehnemo jedni drugima", dodao je Hua. Istaknuo je da je Kina oduševljena ovim povijesnim susretom te da ga vidi kao priliku za daljnji dugoročni mir i stabilnost u regiji.

Kineska državna agencija Xinhua pozvala je obje strane na nastavak razgovora. "Povijesna scena donijela je trenutak mira. Obje strane trebaju i nadalje pokazati dobrotu, iskrenost, strpljenje i oprez. Sve dok se radi, pitanja će biti rješavana", piše Xinhua.

10:15 Iako su sve oči uprte u njih, Moon i Kim i dalje ozbiljno razgovaraju nasamo. Oko njih je prolistalo drveće, zelenilo i spokojno ozračje, a demilitarizirana zona u kojoj se nalaze jedna je od najopasnijih zona i mjesta koja zrače s najviše neprijateljstva nakupljenog desetljećima. 

 

 

U šetnji su prošli pored zahrđalog znaka koji označava liniju razgraničenja. U razgovoru nasamo zadržali su se oko pola sata. Tema ovog njihovog razgovora za sada je nepoznata. Nitko od njihovih pomoćnika nije bio prisutan.

10:10 Moonova supruga Kim Jung-sook pridružit će se svečanoj večeri dvojice čelnika i njihove pratnje. Kim Jung-sook je 63-godišnja profesionalna pjevačica koja je svoju karijeru stavila u drugi plan. Ima puno obožavatelja koje je privukla svojom vrckavom prirodom i osobnošću koja je čista suprotnost njezinom samozatajnom suprugu.

10:05 Tijekom razgovora, Moon i Kim dotakli su se i pitanja državne granice koja je vrlo čvrsta i čuvana te je prijelaz iste gotovo nemoguć, a govorili su i o problemu raseljenih osoba i stanovnicima u pograničnom području. Obojica čelnika zemalja složila su se kako od današnjeg sastanka imaju visoka očekivanja.

"Trebali bismo ovu priliku iskoristiti kako bi se rana između dviju Koreja izliječila", kazao je Kim. "Granica nije visoka i konačno bi mogla biti izbrisana te bi ju velik broj ljudi mogao prijeći", dodao je.

9:50 Moon i Kim šeću kroz vrtove u dubokoj raspravi. Oko njih nema obaveznih tjelohranitelja.  

 

 

9:40 Kim i Moon zajedno su zasadili stablo uz izjave kako se nadaju da će drvo uvijek biti zeleno. Pored stabla, otkrivena je plaketa na kojoj piše: "Utječemo na mir i napredak". Plaketa je potpisana od strane oba čelnika. Ovo je značajna gesta za mir u zoni razgraničenja, kao i cijelom području koje je donedavno bilo opterećeno neprijateljskom retorikom.

 

 

 

Dodaju i zemlju na borovu šumu iz 1953. godine otkada traje neprijateljstvo dviju država. Kim je koristio zemlju s planine na južnom otoku Jeju dok je Moon koristio zemlju s planine Paektu na sjeveru države. Svaki od njih zalio je drvo vodom s drugog teritorija. Radi se simboličnom spajanju dviju država.

9:20 Kim i Moon izrazili su želju za budućim susretima. Iza zatvorenih vrata vodili su se razgovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Moon je izjavio kako je ovaj summit njihov "poklon cijelome svijetu". Kim je ponovio svoje obećanje da će zaustaviti nuklearno testiranje. "Bilo je potrebno 11 godina za ovaj susret. Na putu do ovdje pitao sam se zašto nam je bilo potrebno toliko dugo", kazao je Kim. Moon je jutarnji sastanak ocijenio kao vrlo koristan. Summit se nastavlja trenutkom u kojem će Moon i Kim zajedno zasaditi stablo, prošetati i dati zajedničke izjave. 

8:55 Nakon dramatične ceremonije dobrodošlice, korejski lideri povukli su se u Kuću mira, gdje se Kim upisao u knjigu gostiju sa sljedećom izjavom: "Nova povijest danas počinje. Doba mira i početna točka povijesti." 

8:45 Nakon što su se Kim i Moon susreli u 9.30 po lokalnom vremenu, korejski lideri su nakratko prešli na sjevernu stranu granice kako bi se fotografirali, prije nego su se vratili na južnu stranu i nastavili samit. 

 

 

8:30 Bivši politički savjetnik za Aziju američkog državnog tajnika za obranu izrazi je skepsu oko ovog susreta: "Simbolizam je na visokom nivou i definitivno uzbudljiv, ali morate se upitati što taj simbolizam znači? Oba čovjeka jako žele da ovo izgleda dobro, ali ne vidim da će iz ovoga proizići ništa osim zamaha za sastanak Kima i trumpa. Sjajno je imati dobre vibracije ususret samitu s Trumpom, ali morate staviti emocije postrani i pitati se što ovo znači za nuklearno pitanje, a ne znači puno. Kim kaže da želi mir i denuklearizaciju, ali ono što to znači njemu, nije prihvatljivo Južnoj Koreji i SAD-u."

8:20 Objavljena je i snimka Kimove povorke kako prelazi preko granice. Kimovih 12 tjelohranitelja zasigurno se oznojilo trčeći uz Kimovu limuzinu. Opširnije...

 

 

8:00 Jedna od rijetkih osoba kojoj je bilo dozvoljeno prisustvovati jutarnjem sastanku Kima i Moona je Kimova mlađa sestra Kim Yo Jong, što pokazuje kolika je bliskost između njih dvoje. Kim Yo Yong je postala slavna nakon što je došla kao prvi Kim na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji. 

7:39. Yoon Young-chan, glasnogovornik južnokorejskog predsjednika, dao je kratak sažetak jutarnjih razgovora dvaju vođa koji je trajao točno sto minuta i bio "otvoren i iskren" na temu denuklearizacije, kao i poboljšanja odnosa i uspostavi trajnog mira. Ti razgovori trajali su nešto više od 90 minuta.

Dvije strane sastavljaju zajedničko priopćenje i dvojica čelnika objavit će ga na kraju samita, kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan noviarima.
 
Yoon je kazao kako će se i supruga Kim Jong Una  Ri Sol Ju pridružili Moonu i Kimu i supruzi južnokorejskog predsjednika na večeri.
 
Dok su Moona iz predsedničke palače u Seulu ispratili na samit desetci sugrađana mašući južnokoreskim zastavama u središtu Seula okupile su se stotine prosvjednika protiv sjevernokorejskog diktatora.

7:00 Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će razgovori sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-in dovesti do napretka u ostvarivanju mira i prosperiteta, objavila je Bijela kuća nakon što su dvojica čelnika u petak ujutro počeli summit u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje. Iz Bijele kuće su poručili i kako očekuju nastavak razgovora s Južnom Korejom oko pripreme za planirani sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u narednim tjednima.

Tijek događaja i reakcije pratite na Indexu

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz povijesni susret šefova dviju Koreja instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kim Jong-Un

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara